Sari direct la conținut

Darea in plata se duce in plenul Senatului, cu voturile "renumarate" privind amendamentul privind Prima Casa. In Raport a aparut din senin un vot in plus pentru eliminarea Primei Case din lege

HotNews.ro

Surpriza totala din partea Comisiilor Juridica si Economica din Senat: desi in sedinta comuna din urma cu o saptamana se decisese includerea programului Prima Casa in cadrul legii darii in plata, cu 8 voturi la 7, in raportul comun difuzat astazi (vezi atasament) s-a decis trimiterea in plenul Senatului a acestui amendament, mentionandu-se ca ar fi fost egalitate de voturi (8 pentru si 8 impotriva)

Mai jos, un fragment din Raportul de astazi. Integral, in atasament.

Proiectul legii darii in plata fusese votat de senatorii din comisiile pe fond reunite, Juridica si Economica, in varianta propusa de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind respinse propunerile BNR si ale bancherilor, astfel ca legea urma sa fie aplicata si contractelor in derulare, fara plafonare.

Senatorii din comisii vor trimite raportul si avizul legislativ in plenul Senatului, unde reprezentantii Bancii Nationale si ai bancherilor isi vor sustine din nou amendamentele.

„Vom explica si in plenul Senatului ca, in momentul in care se decide anularea garantiilor acordate deja de catre stat in cazul programului Prima Casa pentru cei peste 150.000 de debitori, inseamna ca statul isi reneaga propriile obligatii, deci este o forma de default de stat. Evident, acest lucru va trebui inteles si inlaturat din legislatie”, a adaugat Olteanu.

La randul, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a aratat ca programul guvernamental va disparea pe viitor, daca legea ramane in forma votata pana la acest moment.

„Pe viitor, in mod evident, programul dispare, pentru ca, daca statul roman a dat o garantie si o ia inapoi permitand darea in plata in programul Prima Casa, evident nu mai poate avea loc acest program. A fost o opinie impartasita si de Ministerul Finantelor si reiese si din cifrele noastre”, a punctat Voinea.

Totodata, senatorii au respins plafoanele solicitate de BNR, care a propus ca darea in plata sa se aplice creditelor de maxim 150.000 euro, unde rata lunara depaseste 65% din venituri.

Sedinta senatorilor s-a incheiat in aplauzele debitorilor prezenti in sala.

Dupa votul in plenul Senatului, pentru care inca nu s-a stabilit data, urmeaza ca proiectul de lege sa ajunga in Camera Deputatilor, unde va trece doar prin Comisia Juridica, care este comisie de raport, potrivit lui Zamfir, apoi va urma votul final in plenul Camerei.

In ceea ce priveste programul Prima Casa, Zamfir a subliniat ca a vrut evitarea unei discriminari intre cei cu credite „normale” si cei cu imprumuturi prin Prima Casa, precum si a urmaririi debitorilor de catre stat, prin ANAF, pentru recuperarea datoriilor ramase, daca acestia ar ajunge in situatia de a fi executati silit.

„Ce nu s-a spus pana acum foarte clar, mai ales de catre Banca Nationala, este ce se intampla cu persoana care nu-si mai poate plati rata. In momentul in care cetateanul nu-si mai poate plati rata, statul intr-adevar plateste bancii datoria respectiva, dar dupa aceea statul roman, prin ANAF, se indreapta asupra cetateanului ca sa-si recupereze datoria, iar penalitatile de la ANAF sunt absolut zdrobitoare. Si atunci eu am vrut sa evitam ca in viitor sa avem doua situatii de consumatori – cei care au luat credite in conditii normale vor raspunde numai in limita bunului ipotecat, iar cei care au luat prin Prima casa, pe langa faptul ca vor raspunde cu bunul ipotecat, vor fi urmariti pe viitor pentru recuperarea pagubei. Progranul Prima casa sigur ca va continua. Nu-l vor bancile, putem face oricum o agentie guvernamentala. Daca statul decide sa subventioneze locuinte pentru tineri, o poate face fara nicio problema”, a conchis Zamfir.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a pledat anterior, ca si reprezentantii BNR, pentru excluderea programului Prima Casa din sfera de aplicare a legii darii in plata.

„Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case in prezent. Daca programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e daca ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util”, a declarat Jiru.

ARHIVĂ COMENTARII
2016-02-23 23:51:23
8 11
cozmin • 2016-02-24 05:42:02
Raspunderea nu e a statului intr-o piata libera. Nu inteleg de ce parlamentarii doresc ca statul sa plateasca garantia. Aceasta lege exista din anul 1800 in Sua si nu a creat nicio discutie. Creditul este garantat cu imobilul. Daca nu poti plati, banca ia imobilul. Asta garanteaza ca imobilele au pretul la valoarea reala, acea declarata de bancile care au evaluat imobilele. Daca preturile sunt umflate doar bancile au castigat prin rate umflate cu dobanzi mari, intinse pe zeci de ani fara sa despagubeasca clientii pentru diferenta dintre valoarea reala a imobilului si cea umflata. Acum statul ar trebui sa-si asume raspunderea si sa plateasca valoarea imobilelor bancilor, iar apoi cetatenilor sa li se impute prin Anaf sume de plata ireale fata de salarii si valoarea reala a imobilelor?
6 14
MarincaGheorghe • 2016-02-24 08:06:31
Programul Prima ca sa e ceea ce a permis celor mai multi oameni sa-si cumpere case in conditii avantajoase. Daca asta pica meritati voi, cei care comentati in plus pe aici sa mergeti sa va faceti credite aberante cu garantii aberante
4 7
Geffox • 2016-03-01 00:09:23
Banca are de la bun început două instrumente: evaluarea și avansul.
0 0
Chi • 2016-02-24 08:47:32
Vad o gramada de luptatori impotriva dictaturii crunte pe ca re au impus-o bancile. Aceeasi oameni care isi frecau mainile cand au primit bani cu nemiluita, inclusiv in moneda altei tari-cam cata lipsa deimaginatie sa ai ca sa-ti faci credit in alta moneda decat cea in care tu esti platit????. Acum suntem si restul de oameni cu dosare blocate la banci, care au dat avans la apartament, si.au comandat materiale pentru amenajari bazandu-ne pe programul Prima Casa. Faina treaba ce sa zic. Bravo ma! V-ati bagat toti la credite pe care nu vi le permiteati din start, facute si in alte monezi. Na foarte bine.Eu zic sa treaca legea, ca sa scape si nea asta+frates-o de credit. Impreuna cu cei care si-au facut 2-3 case si bisnitarii de blocuri. Oricum trebuie sa recunoastem miscarea facute de zamfirache asta in an electoral. Un semi-obscur care acum o sa adune o gramada de capital electoral. Ah si inca ceva pentru toti cei care-si plang de mila acum ca si-au facut credite: aveti cultura enonomica 0 si niciodata nu ati fost proprietarii unui imobil. Ati fost proprietarii unui credit. Si da sunt platit de BNR, Illuminati, Putin si sunt controlat psihotronic de catre reptilienii de pe Nibiru.
5 8
akillies • 2016-02-24 09:12:01
..si inca un plus aici..
3 4
za_omu • 2016-02-24 12:03:02
Bine ca e toata cultura economica la tine :)) geniule, mie mi-ar fi placut sa platesc avans 15.000 euro la un apartament cu 2 camere de 35.000 euro si un imprumut pe 10 ani la care sa platesc in total un 45-50 mii euro decat un apartament de 55.000 de euro in 30 de ani la care achit la final 100+ mii euro, o afacere am facut, mi-am frecat mainile pana am ajuns la oase...
2 1
cric cric us • 2016-02-24 08:53:16
Unde-i lege nu-i tocmeala! S-a semnat un contract in franci elvetieni ca atunci erau ieftini si cumparatorul a jucat la ruleta sprand sa ii pacaleasca PE CEI CARE AU LUAT IN LEI si a pierdut. Daca se voteaza darea, ar trebui acum cei care au pierdut pe lei sa ceara o lege sa castige ce au castigat cei in franci.
4 6
scosmin • 2016-02-24 10:11:55
Legea se aplica tuturor creditelor indiferent de moneda! Crezi ca daca ai credit in lei nu te executa banca?
2 2
akillies • 2016-02-24 09:10:55
..cu ce se tot spune despre evaluari si despre banci, doar ca nu e adevarata in totalitate afirmatia "bancile au evaluatori" si "bancile trebuie sa se asigure ca preturile nu sunt umflate"...dar toata lumea uita ca evaluatorii bancilor au ca isntrument niste devcizi isil legi locale.. Gen PUZ, PUG, zona in care e construi imobilul, tipul de imobil etc. Acum pe baza acestor legi, un amarat de partament nou construit in Titan, Militari(Lujerului), e considerat apartament construi in zona centrala, la Dristor sau Orhideea e deja zona ultracentrala air cele de la Victoriei sau Romana sunt de lux... si ep baza unor simple modificari in planurile urbanistice, apartamentele au o anumita valoare.. acum, un imobil construit in Titan sau Dristor care are calificativul "de lux" este propus spre vanzare cu returi incepand de la 60000 euro garsoniera..(e un imobil celebru in care garsoniera era vreo 85000 de euro).. Dar ma rog, e mai comod sa dai vina pe banci ca asa se justifica mai usor prostia omului care a acceptat asemenea mizerii din aprtea edililor... De ce sa isi facun om mea culpa ca a votat niste mincinosi si hoti in consilii si primarii, mai bine sa dea vina pe banca de unde a primit bani pentur un apartament mult prea scump pentru posibilitatile lui... Si tot din cauza edililor, apartamente vechi, super uzate, costa atat de mult incat nici cu credite ipotecare nu te poti apropia de ele.. si nici macar nu au conditiile din blocurile noi (izolare termica, utilitatile individual contorizate etc.) totusi, tot bancile sunt de vina pentru ca ,nu-i asa, au evaluatori care accepta preturile umflate pentru a putea sa beneficieze banicle de comisioane ascunse, rate umflate si alte balari iep care le aruncati aiurea pe forumuri... De ce inainte sa iei credit nu ai intrebat de 100 de ori fiecare amanunt..? Acum, in situatia ingrata in care ai ajuns, continui cu perversitate incredibila sa ceri sa moara si capra vecinului care a stat si a cantarit fiecare pas cu atentie!
4 4
za_omu • 2016-02-24 13:13:17
Tu esti constient ce inseamna macar cuvantul ipoteca? Hai sa-l punem in context: garantie ipotecara. Este tocmai chestia aia cu care tu garantezi in cazul in care nu poti plati rata pentru care te-ai angajat sa o platesti, aia e ce pierzi tu din dealul asta, aia si avansul achitat. Eu zic ca e un lucru rezonabil ca daca se intampla ceva, banca sa ramana cu avansul si apartamentul si clientul cu nimic decat banca sa ramana cu avansul, apartamentul, renovat desigur ca deh, iti renovezi casa (si evaluat de ei de altfel...sa fim seriosi) si un bonus in care iti mai plateste fraierul bani doar asa...pentru ca a avut un contract cu banca la un moment dat...nu ti se pare nici macar un pic ca riscurile in momentul de fata se duc gramada numai pe client?
2 1
Nelu-SM • 2016-02-24 09:44:48
Dar unii se gandesc la echitabilitate. Daca eu am depus dosar la prima casa acum nu o sa mai pot lua in aceleasi conditii. Cei ce au luat au obtinut dobanda mica si posibilitatea de a lasa casa la banca. Oricum echitabil ar fi sa nu se aplice retroactiv lucru care de altfel cred ca bancile il vor castiga in fata instantelor dar cu costuri mari pentru stat. In fapt e si absurd ca statul sa faca inutila garantia pe care a promis ca o asigura.
3 5
AlphaSiOmega • 2016-02-24 10:48:25
Nu trebuie sa va suparati. Ce vi se pare grav azi, in viitor s-ar putea sa va ajute! Nu va hazardati la credite pe 25-30 de ani in conditiile de azi: avans 5% pt apartamente supraevaluate si dobanzi in care robor e la minim! Peste 5-10 ani, creditele "f avantajoase" de azi, gen prima casa, se vor transforma in pietre de moara pt viata voastra si a familiilor voastre! V-o spune cineva care nu a primit un asa sfat acum 10 ani!
3 4
Chi • 2016-02-24 11:25:50
Bine zis ''s-ar''. Oricum nici chiria nu suna asa rau asa ca.... Repet sper sa treaca legea. Sa scape toti bisnitarii&zamfirache&frates-o. Si oamenii care au strans pentru Prima Casa da-i in masa sa se descurce.
4 3
akillies • 2016-02-24 19:35:47
..pentruca vad ca esti suparat ca ai fost tepuit..de un angajat al unei banci obscure.. Tu inainte sa te imprumuti, te-ai asigurat ca ai si niste economii din care sa mai stingi din acest credit? Faceai in paralel cu creditul un cont de economii pe 30 de ani..50 de ani daca vrei si in 10 ani aveai exact cat ai imprumutat de la banca si un cont de economii cu maturitatea suficient de mare cat sa nu iti faci griji daca foloseai economiile sa stingi datoriile acumulate.. Dar este ca tu nu stii ce e inseamna a economisi? si a te pregati pentru un credit? ca tu nu te-ai gandit decat la un castig pe moment si niciodata la ce s-ar putea sa fie? ca habar nu aveai ce faci? Unde nu e cap, vai de picioare!
2 1
Ochiana • 2016-02-24 21:39:20
incat vor sa faca din negru alb si un lucru care s-a hotarat intr un fel in comisii apare altfel la vot. Da-o incolo de treaba, nu exista o stenograma a sedintei din Comisii, si aici pe hotnews parca s-a dat un livetext. Asta imi arata mie cat de inversunati si de perversi sunt cei de la conducerea bancilor din Romania.
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro