Ministerul Finantelor Publice anunta ca plafonul total de garantare de 1.690.330.155 de lei, aferent programului "Prima casa'', pentru anul 2016, a fost alocat in intregime, iar bancile comerciale au pusa la dispozitie intreaga suma.

Potrivit unui comunicat al MFP, citat de Agerpres, finantatorii participanti la program acorda credite ''Prima casa", in baza alocarii sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015, din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172,58 milioane de lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17,75 milioane de lei, precum si din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr. 1016/30.12.2015.

Odata cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare.

Pentru finantatorii care au transmis solicitari de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizata prin efectuarea de alocari pro rata in cadrul acestuia, in functie de solicitarile transmise de banci.

In cursul anului, conform prevederilor art. 3 alin. (29) din Anexa nr. 1 la HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", cu modificarile si completarile ulterioare, FNGCIMM este autorizat sa evalueze cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafoanelor alocate si sa efectueze realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor Publice.