Ministerul Finantelor intentioneaza sa elaboreze pana in aprilie 2016 un proiect de Lege privind impozitarea sectorului petrolier si minier, potrivit Programului legislativ al Guvernului pentru anul 2016. De asemenea, pana in iunie 2016, va fi finalizat un proiect de Lege privind combaterea evaziunii fiscale. Proiectul de act normativ va crea un cadru juridic unitar care sa incrimineze faptele de evaziune fiscala si cele de frauda fiscala.

Ministrul finantelor Anca Dragu a anuntat inca din decembrie ca va fi lansat in dezbatere publica, in primul trimestru al anului viitor, un proiect de lege privind redeventele, care sa intre in vigoare in 2017.

"Noi dorim ca in primul trimestru sa o punem in consultare publica, unde sa stea suficient de mult timp, nu numai o luna, astfel incat toate partile interesate, toate autoritatile, Parlamentul, societatea civila, patronatele, sindicatele, investitorii sa aiba ocazia sa isi formeze o parere despre aceasta lege. Am dori ca in 2017 sa avem o lege functionala si sa nu mai functionam pe prelungiri", spunea Dragu in decembrie.

In acest moment, redeventele sunt intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Regimul redeventelor ar fi trebuit schimbat inca de acum doi ani, insa Guvernul a amanat cu un an elaborarea si punerea in aplicarea a unui nou pachet legislativ.