Romania a emis obligatiuni denominate in euro pe piata interna, cu un volum de 500 de milioane de euro si maturitate de 5 ani, la cele mai scazute randamente obtinute vreodata pentru aceste instrumente (mediu/maxim de1,00%, respectiv 1,03% p.a), se arata intr-un comunicat de joi al Finantelor. "Licitatia a inregistrat randamente langa limita de jos a intervalului la care ne gandeam noi, iar oferta a fost subscrisa de 3 dealeri primari. Cererea a depasit oferta de 2,1 ori. A fost o licitatie buna, dar cererea ar fi putut fi ceva mai mare avand in vedere faptul ca maine ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni in euro mare", spun economistii ING.

Emisiunea este destinata in principal refinantarii partiale a obligatiunilor emise pe piata interna in euro, scadente in data de 26 februarie 2016, in contextul necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice prin titluri de stat emise pe piata interna, anuntate la finalul anului 2015.

In acelasi timp, MFP a avut in vedere cererea specifica exprimata de investitorii locali pentru titlurile de stat in euro, sustinuta de cresterea volumului disponibilitatilor in valuta, ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta de catre Banca Nationala a Romaniei.

Emisiunea s-a bucurat de un interes substantial din partea mediului investitional, avand un nivelul ridicat de suprasubscriere (de peste 2 ori) si un cost foarte competitiv. Evolutia este similara celei inregistrate la emisiunile de euroobligatiuni externe in euro redeschise de Romania saptamana trecuta.

Tinand cont de cererea mare pentru acest instrument, in contextul lichiditatii crescute in euro pe piata interna urmare rambursarii unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna de aprox. 1,6 miliarde de euro in data de 26 februarie, Ministerul Finantelor Publice are in vedere redeschiderea acestei emisiuni si in martie

"Licitatia de ieri pentru obligatiuni la 5 ani de 500 milioane euro a

inregistrat randamente mediu/maxim de 1,00/1,03%, langa limita de jos a intervalului la care ne gandeam noi, iar oferta a fost subscrisa de 3 dealeri primari. Cererea a depasit oferta de 2,1 ori. A fost o licitatie buna, dar cererea ar fi putut fi ceva mai mare avand in vedere faptul ca maine ajunge la maturitate o emisiune de obligatiuni in euro mare, precum si faptul ca banca centrala a redus recent rata RMO pentru pasivele in valuta. Totusi, o noua asemenea licitatie ar putea avea loc in martie, potrivit declaratiilor recente ale oficialilor MF", au explicat economistii ING intr-un raport de joi, destinat investitorilor.