Bancile revin incet- incet pe plus: BCR anunta un profit net de 918,9 milioane de lei in 2015, o cincime din intregul profit al sistemului bancar

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 26 februarie 2016, 9:16 Economie | Finanţe & Bănci

Sergiu Manea, CEO BCR
Foto: BCR.ro
Dupa un 2014 dezastruos pentru banci, cand pierderea la nivelul sistemului a fost de un miliard de euro (iar din acest miliard, jumatate era pierderea BCR), 2015 a a insemnat o revenire pe verde, cea mai mare banca romaneasca anuntand un profit net de 206,8 milioane euro, adica o cincime din intregul profit pe 2015 al sistemului bancar- circa un miliard de euro.

Ce mai arata Raportul de vineri cuprinzand rezultatele bancii:
 • Ponderea imprumuturilor neperformante (NPL) coboara la 20.2%, dar ramane peste media din sistemul bancar. Rata de acoperire a acestora ramane insa la un nivel confortabil de 77,4%, in decembrie 2015.
 • BCR mai anunta vanzari de credite noi de 5 miliarde de lei pe retail si de 3.6 miliarde de lei pe zona corporate.
 • Investitiile in infrastructura de operare a bancii au marit cheltuielile bancii cu 2,6% fata de anul anterior.
 • Raportul de solvabilitate al BCR era in decembrie 2015 (banca) de 19,6%, in timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) cumula 5,66 miliarde lei in decembrie 2015.
 • Vanzarile de noi credite Prima Casa - crestere cu 29% fata de anul precedent, in timp ce volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 7% anual.
 • Pe zona de tranzactionare, reducerea activitatii a dus la scaderea rezultatului net (69 de milioane de euro in 2015 fata de 81 de milioane euro in 2014)
 • Raportul cost-venit a avansat la 49,2% in anul 2015, fata de 43,5% in aceeasi perioada din 2014.
 • Depozitele de la clienti au urcat cu 6,8% la 9.42 miliarde euro , fata de 8.9 miliarde euro echivalent, acestea ramanand principala sursa de finantare a BCR. Banca beneficiaza totodata de surse de finantare diversificate, inclusiv compania mama. 
 • BCR confirma ca isi concentreaza atentia pe creditarea in lei, cu scopul de inversa pe termen mediu si lung mixul de valute din portofoliul de credite in favoarea monedei locale si pentru a utiliza la maximum capacitatea puternica de auto-finantare in lei.

Cele mai mari banci din Romania au fost pe plus in 2015.

 • BRD- GSG, a doua mare banca dupa active, a inregistrat un profit net de 467 milioane RON in 2015, in comparatie cu 68 milioane RON in 2014
 • Banca Transilvania, care concureaza puternic BRD pentru a doua pozitie in sistem, a raportat pe  2015 un profit net contabil de 2,4 miliarde de lei, in crestere cu 456% fata de anul precedent, ca urmare a inregistrarii castigului de 1,6 mld. lei din tranzactia de preluare a Volksbank Romania. Activele totale ale bancii au avansat anul trecut cu 32,6%, pana la 47,2 miliarde de lei, ca urmare a integrarii Volksbank. Acesta este primul bilant si cont de profit si pierdere ce include ambele entitati.
 • Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 48 milioane euro in primele sase luni ale lui 2015 fata de 45 milioane euro, cat inregistra in iunie 2014 . Pe intreg anul, Raiffeisen va comunica rezultatele in martie 2016.
 •  UniCredit Bank a obţinut în 2015 un profit operaţional consolidat confortabil, de 743,9 milioane de lei (167 milioane de euro). În aceeaşi perioadă, profitul net consolidat înainte de interesul minoritar s-a plasat la 269,5 milioane de lei (60,6 milioane de euro), comparativ 143,8 milioane lei (32,3 milioane euro) în 2014.2015 in sistemul bancar:
 • In 2015 au avut loc absorbtia Bancii Millenium de catre OTP Bank Romania (finalizata in octombrie) si achizitia Volksbank Romania de catre Banca Transilvania (finalizata la 30 decembrie).
 • Numarul sucursalelor bancilor straine s-a redus la 7, pe seama incetarii activitatii Montepio Credito (in august) si respectiv a Royal Bank of Scotland (la finele lunii octombrie). In consecinta numarul institutiilor de credit s-a diminuat cu 4 fata de finele anului anterior, ajungand la 36.
 • Capitalul social(de dotare) la nivelul sistemului bancar s-a situat la valoarea de 25,1 miliarde lei la finalul lunii decembrie 2015, cu 7,8% mai redus fata de sfarsitul anului precedent.
 • In ceea ce priveste activul bilantier agregat net, acesta a consemnat o valoare de 377,3 miliarde lei la finele lunii decembrie 2015, in crestere cu 4,6% in termeni reali fata de luna decembrie 2014. 
 • Din punct de vedere al finantarii, capitalizarea sistemului bancar a ramas la un nivel confortabil, iar dependenta de liniile de credit de la bancile-mama a continuat sa se reduca in mod ordonat.
 • Raportul credite/depozite s-a diminuat cu aproape 5 puncte procentuale fata de finele anului 2014, pana la 85,8%.
 • Din perspectiva sectoarelor institutionale, avansul creditarii a fost imprimat indeosebi de cresterea stocului imprumuturilor catre populatie (+6,7%).
 • Contributia decisiva a revenit creditelor pentru achizitia de locuinte, care si-au dublat ritmul real de crestere (pana la +17,6%), inclusiv pe seama relaxarii usoare a standardelor in a doua parte a anului.
 • Merita insa mentionat faptul ca pentru anul 2016 se estimeaza o intrerupere a acestei din urma tendinte, in conditiile in care institutiile de credit vor urma o linie mai restrictiva, ca urmare a perspectivei de adoptare a Legii privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Un semnal in acest sens a fost deja surprins de Sondajul BNR din luna februarie 2016 privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.
 • Scade ponderea creditelor pe termen scurt (pana la 18,8%) in favoarea celor pe termen mediu, in timp ce imprumuturile pe termen lung continua sa detina pozitia majoritara (54,5%), asemanatoare celei de la fi nalul anului anterior.
 • Solvabilitatea sistemului bancar a continuat sa se plaseze la un nivel confortabil; astfel, rata fondurilor proprii totale a inregistrat in luna decembrie 2015 valoarea de 17,5%
 • In ceea ce priveste rata creditelor neperformante, aceasta s-a situat la 13,61%, in scadere cu peste o treime fata de sfarsitul anului 2014. Cea mai importanta scadere s-a concentrat insa in prima jumatate a anului 2015, pe fondul unor modificari metodologice.


Citeste mai multe despre   Articol sustinut de Metropolitan Life

​VIDEO INTERVIU Emilia Bunea, Metropolitan Life: Orice om are dreptul la o asigurare de viata, iar un produs cu o prima de 30 de lei pe luna este ideal pentru a atinge nevoile de protectie de baza / Calin Rangu, ASF: Din pacate suntem o piata a RCA-ului in comparatie cu alte tari europene

Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life si Calin Rangu, Director, Directia Protectia Consumatorului, ASF au discutat intr-un interviu despre rolul telemarketingului in zona asigurarilor de viata, despre tendintele din piata romaneasca si regulile care trebuie respectate de catre persoanele care contacteaza potentiali clienti.
2354 vizualizari
 • +4 (8 voturi)    
  da (Vineri, 26 februarie 2016, 10:42)

  coldmirror [utilizator]

  pe plus din hartii si raportari umflate.
  + banii imprumutati catre stat, asta e businessul .

  falimentul nu e departe pentru jumatate din institutiile care isi spun banci.
  abia astept sa angajez cativa bancheri la spart lemne in dosul stanii.
   #showComment#showComment
 • +2 (4 voturi)    
  ha ha minciuni (Vineri, 26 februarie 2016, 12:14)

  vodatepes [utilizator]

  BCR nu e banca romaneasca si stim cum e sa faci sa fii pe pierdere.Banca mama ii trage niste facturii cu privire la niste pretinse servicii si asa se scoate banul din tara.
 • +2 (4 voturi)    
  Cand n au fost pe plus??? (Vineri, 26 februarie 2016, 12:27)

  jackalphonse [utilizator]

  dac aprofitul de anul asta este cu 1% mai mic de anul trecut, nu inseamna ca esti pe minus.
  Si eu revin incet inceeeeeet pe plus, anul asta profit net de cateva milioane de euro. repede ce inseamna?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version