Cristian Popa, fostul viceguvernator al BNR, a fost numit vicepresedinte si membru al Comitetului de directie al Bancii Europene de Investitii (BEI) de catre Consiliul guvernatorilor bancii, alcatuit din cei 28 de ministri de finante din Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al BEI transmis vineri. Propunerea a venit din partea Ministerului Finantelor Publice din Romania, Popa urmans sa preia functia la 1 martie 2016.

Cristian PopaFoto: Agerpres

"Este o onoare si un privilegiu sa ma alatur Comitetului de directie al bancii si astept cu interes sa sprijin implicarea bancii in Romania, Europa si la nivel mondial. In ultimii 25 de ani, Banca Europeana de Investitii a jucat un rol crucial in sprijinirea unor oportunitati economice mai favorabile, a accesului la finantare, a inovarii si infrastructurii atat in Europa si in afara acesteia si astept cu nerabdare sa contribui la activitatea in echipa a bancii, pe baza acestui palmaresului sau notabil si a experientei demonstrate", a spus vicepresedintele Cristian Popa.

Inainte de numirea sa la BEI, Cristian Popa a fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In aceasta calitate, acesta a coordonat directiile de politica monetara, cercetare, publicatii, modelare econometrica si prognoze, afaceri europene si relatii internationale, precum si stabilitate financiara. Printre responsabilitatile acestuia s-au numarat conducerea grupului de lucru al BNR pentru tintirea inflatiei, coordonarea participarii BNR in dialogul cu agentiile de rating suveran si bancile de investitii, precum si un rol cheie in negocierile BNR si activitatile de zi cu zi cu institutiile financiare internationale.

A fost cel mai longeviv membru al conducerii executive a BNR dupa Mugur Isarescu, obtinand primul mandat de viceguvernator in 1998, cand avea doar 34 de ani. A avut trei mandate consecutive in pozitia de viceguvernator al bancii centrale, Popa fiind si cel care a introdus strategia de tintire a inflatiei in anul 2005.

Fara a avea o afiliere politica foarte vizibila, Cristian Popa s-a bucurat de-a lungul mandatelor atat de sprijinul partidelor de dreapta cat si al celor de stanga (PD, apoi PDL, respectiv PSD)

Noul vicepresedinte al BEI este un tehnocrat, preferand un limbaj de specialitate putin accesibil publicului larg. Foarte bine vazut pe plan extern datorita fluentei deosebite in limbile engleza si franceza, Popa si a petrecut o buna parte a timpului in strainatate. La inceputul anilor 1990 a facut parte din Departamentul de reforma in guvernul Vacaroiu, unde ministru era Misu Negritoiu, actualmente seful ASF. Tatal lui Cristian Popa a fost diplomat de cariera.

In timpul mandatului din BNR, Popa a detinut pozitia de guvernator supleant pentru Romania al Bancii Mondiale, cea de membru al comitetelor de relatii internationale al BCE si a fost membru supleant pentru Romania in Consiliul general al BCE.

Cristian Popa are un doctorat in stiinte economice, cu o specializare in economie internationala/politici monetare comparate, acordat de Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. In septembrie 1994, acesta a obtinut o bursa Fulbright la Harvard University GSAS Department of Economics. De asemenea, a fost profesor invitat la University of Michigan Ann Arbor si cercetator bursier ACE-PHARE la NIESR, Londra, ambele in 1997.

Cristi Popa ii ia din martie locul lui Mihai Tanasescu, fostul ministru de Finante, care s-a auto-suspendat dupa ce numele sau a fost vehiculat in dosarul Microsoft.

Problema renuntatii lui Tanasescu la post era mai degraba o chestiune de timp dupa scandalul Microsoft. Dupa ce s-a autosuspendat, Guvernul Ponta a luat in calcul inlocuirea lui Tanasescu, una dintre propunerile vehiculate atunci fiind cea a Ioanei Petrescu, fostul ministru de Finante in Guvernul Ponta. Fiind auto-suspendat, Tanasescu nu mai participa la activitatile BEI, iar Romania isi punea problema trimiterii a unui alt reprezentant intrucat din punct de vedere al procedurilor interne, tara noastra mai avea sansa de a ocupa un post de vicepresedinte la BEI peste vreo 16 ani.

Guvernul Ponta nu a facut insa nicio propunere din motive ce tin de respectul purtat fata de Mihai Tanasescu. Elegant si corect era sa il lasi pe el sa decida momentul in care isi prezinta demisia, fara sa pui presiune pe el. Ceea ce s-a si intamplat.

Postul de vicepresedinte BEI este o functie super importanta daca tinem cont de faptul ca Banca Europeana de Investitii este unul dintre cei mai importanti finantatori, ceea ce face normal sa iti doresti ca Stat sa vrei sa ai un om acolo.

Cristi Popa a fost in acelasi timp unul dintre marii perdanti politic la validarea actualului Consiliu de Administratie al BNR, cel mai de stanga CA din istoria post-comunista a Bancii Nationale. Locul lui Popa ca viceguvernator a fost luat de Liviu Voinea, fostul ministru socialist al Bugetului, impus de PSD pe listele boardului Bancii Nationale fara ca Guvernatorul Isarescu sa incerca macar sa isi apere unul dintre cei mai valorosi oameni din echipa.

Vicepresedintii BEI sunt numiti de Consiliul guvernatorilor, la propunerea Consiliului de administratie.

Presedintele BEI si cei opt vicepresedinti compun Comitetul de directie, organul executiv colegial permanent al bancii. Sub autoritatea presedintelui bancii si sub controlul Consiliului de administratie, Comitetul de directie gestioneaza afacerile curente ale BEI, pregateste deciziile pentru administratori si asigura executarea acestor decizii.