Guvernul a stabilit miercuri, printr-o Hotarare, ca limita anuala privind finantarile rambursabile (imprumuturi de la banci comerciale, institutii de credit) care pot fi contractate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, reprezentand datorie publica locala, sa fie de 1,2 miliarde lei pentru fiecare dintre anii 2016, 2017 si 2018.

Patrivit Guvernului, aceeasi limita anuala de 1,2 miliarde lei pentru fiecare dintre anii 2016, 2017 si 2018 a fost stabilita pentru tragerile din finantarile rambursabile contractate sau care urmeaza sa fie contractate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Aceste limite anuale pentru contractarea finantarilor rambursabile si efectuarea tragerilor din finantarile rambursabile au fost stabilite pentru incadrarea in nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat. De asemenea, au fost avute in vedere prevederile Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016 si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2016-2018.

Aceste plafoane nu cuprind finantarile rambursabile destinate refinantarii datoriei publice locale si nici pe cele alocate proiectelor care beneficiaza de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana, inclusiv cele cuprinse in Planul Elen de Reconstructie si Dezvoltare a Balcanilor.

Referitor la aceasta Hotarare de Guvern au fost consultate structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale.

Unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta sau garanta finantari rambursabile interne sau externe, pe termen scurt, mediu si lung, pentru realizarea de investitii publice de interes local, precum si pentru refinantarea datoriei publice locale (conform Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare). Comisia de autorizare a imprumuturilor locale autorizeaza finantarile rambursabile care urmeaza sa fie contractate de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum si tragerile ce se pot efectua din finantarile rambursabile, cu incadrarea in limitele anuale.