Romanii au regasit gustul cumparaturilor, vanzazile din comertul cu amanuntul crescand in ianuarie cu 15,6% fata de ianuarie 2015, potrivit informatiilor furnizate joi de Institutul National de Statistica. Comparat cu decembrie, comertul cu amanuntul a scazut cu 24,4%, lucru normal daca tinem cont ca decembrie este luna sarbatorilor de iarna, cand cheltuielile de consum sunt mult mai mari decat in lunile "obisnuite". Comertul cu amanuntul ruleaza anual circa 42-45 de miliarde de euro, minimul ultimilor ani fiind in 2009, cand afacerile din comert coborasera la putin peste 33 de miliarde de euro. De notat este si faptul ca buna parte din vanzari vin din import, ceea ce pune presiune pe cursul leului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fata de luna decembrie 2015, comertul cu amanuntul s-a contractat cu 24,4% ca urmare a scaderii vanzarilor de produse nealimentare (-27,7%), vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-23,9%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-17,5%), mai transmite INS.

Ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna ianuarie 2016, comparativ cu luna ianuarie 2015 a inregistrat o crestere cu 15,6% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+26,8%), vanzarile de produse nealimentare (+10,8%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,8%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2016, comparativ cu luna ianuarie 2015 a inregistrat o crestere cu 14,9% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+26,1%), vanzarile de produse nealimentare (+10,6%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,7%).