"Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare si plata a impozitelor si taxelor si pe o interactiune cat mai facila cu platitorii de taxe si impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem in vedere o aplicare mai putin anevoioasa a acestuia. ANAF este o institutie de o importanta cruciala, care se afla intr-un amplu proces de restructurare, menit sa raspunda cerintelor si exigentelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondiala, care ne va permite sa cream o organizatie moderna", a declarat vineri noul sef al Fiscului, Dragos Doros.

Dragos Doros, presedinte ANAFFoto: NNDKP

Doros, 43 de ani, a fost numit vineri in functia de presedinte ANAF, avand de partea sa un mare capital de imagine in randul colegilor sai din consultanta. Doros a activat in principal in mediul privat, (EY, NNDKP, KPMG), dar a avut si o perioada scurta in care a ocupat functia de secretar de stat la Finante in Guvernul Mihai Razvan Ungureanu (in 2012). Postul de sef al Fiscului era vacant de la inceputul lunii februarie, cand premierul l-a demis pe Gelu Stefan Diaconu.

Formularul 088 de inregistrare in scop de TVA este cel mai reclamat pe site-ul Comisiei de taiat hartii,. Contabilii au ajuns in pragul diserarii din cauza acestui formular, in timp ce reprezentantii ANAF argumentau in momentul introducerii lui ca astfel se va diminua frauda din domeniul TVA-ului printr-o mai stricta reglementare a conditiilor in care firmele se pot inregistra in scop de TVA.

Documentul cuprinde 20 criterii analizate de autoritatea fiscala insa, spre exasperarea celor ce lucreaza cu adevarat in zona fiscalitatii, nu exista un punctaj minim de la care sa consideri ca esti persoana ce poate sa-si justifice activitatea economica. Secretarul de stat in Finante, Gabriel Biris, a admis ca ANAF sunt de acord ca procedura trebuie modificata pentru ca este exagerata.

ANAF, vazuta ca una dintre cele mai birocratice institutii, are nevoie de o reforma consistenta. Potrivit unui proiect de reforma a institutiei, in urmatorii ani s-ar putea sa avem un ANAF condus de un board de specialisti cu prestigiu recunoscut, dupa modelul Fiscului american.

Deocamdata, institutia este vazuta de reprezentantii mediului de afaceri ca pe o veritabila masina de tocat hartii si timpul la cozi, desi in ultima perioada numirile in posturi cheie au vizat oameni tineri, venind din zona privata.