Deputatul PSD Ana Birchall, initiatorul Legii privind insolventa persoanelor fizice a adresat luni o interpelare prim-ministrului Dacian Ciolos ce are ca obiect devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/18.06.2015, Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Reamintim ca Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015 si urma sa intre in vigoare la finalul anului, insa normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate inca. De asemenea, CSM a cerut o amanare pe motiv ca nu exista suficient personal care sa analizeze dosarele celor care solicita declararea falimentului personal.

Ulterior, deputatul a transmis si un comunicat de presa in care confirma interpelarea adresata premierului.

Birchall a subliniat ca nu exista argumente intemeiate pentru care, in decembrie 2015, chiar inainte de intrarea in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice, actul normativ a fost amanat cu un an de zile de catre Executiv, printr-o Ordonanta de Urgenta. "Motivarea oficiala a prorogarii termenului de intrare in vigoare cu o perioada atat de lunga invocand lipsa normelor de aplicare si aglomerarea instantelor de judecata poate fi rezolvata cu celeritate, intr-un timp mai scurt de un an de zile. Elaborarea normelor de aplicare nu este un proces atat de laborios si complicat, astfel incat sa necesite o perioada atat de lunga de timp, cu atat mai mult cu cat de cateva luni de zile este in dezbatere publica un proiect al acestor norme. In ceea ce priveste argumentul unei posibile incarcari a instantelor de judecata, va aduc la cunostinta ca in perioada de elaborare a legii au fost nenumarate discutii cu reprezentantii tuturor partilor implicate, in special cu Ministerul de Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii si, tocmai de aceea, am reglementat procedura administrativa in baza unui plan de rambursare care sa se desfasoare in afara instantelor de judecata, sub coordonarea unui administrator de procedura", mai precizeaza initiatorul Legii insolventei persoanelor fizice in interpelare.

Deputatul Ana Birchall a mentionat ca intrarea in vigoare a Legii insolventei persoanelor fizice ar insemna un adevarat balon de oxigen pentru debitorii de buna credinta, aflati in necaz financiar, astfel incat "romanii sa nu mai stea cu frica in san de teama ca isi pot pierde agoniseala de o viata sau ca pot fi executati silit".

Totodata, deputatul PSD a subliniat ca la baza elaborarii acestei legi stau principii europene care se regasesc in majoritatea legislatiilor in domeniu cum ar fi: acordarea unei sanse debitorilor de buna-credinta de redresare a situatiei financiare, prin intermediul unui plan de rambursare a datoriilor, facilitarea negocierii/renegocierii amiabile a creantelor si a incheierii unui acord al creditorilor cu debitorul asupra planului de rambursare a datoriilor, sprijinirea iesirii din starea de insolventa a debitorului intr-un mod sistematic si rational, asigurarea unor proceduri de insolventa eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare si derulare a procedurii intr-un termen rezonabil sau asigurarea unui grad ridicat de transparenta si previzibilitate in procedura, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Guvernul a adoptat in 23 decembrie 2015 ordonanta de urgenta pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, astfel incat aceasta ar urma sa fie aplicata abia din decembrie 2016.

Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice prevede ca orice cetatean aflat in incapacitate de plata a datoriilor, nu din vina sa, sa isi poata reesalona datoriile, pe baza unui plan de redresare financiara, pe o perioada de cinci ani.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, sublinia atunci ca, desi "nu a dorit sa amane aplicarea legii, Guvernul a fost nevoit" sa recurga la aceasta solutie din cauza faptului ca etapele procedurale pentru punerea in practica a actului normativ nu au fost parcurse, iar normele metodologice nu au fost gata. "S-a ajuns in aceasta situatie deoarece niciunul dintre pasii prevazuti de lege nu a fost parcurs. (...) Erau termene foarte clare legate de acesti pasi", a declarat Suciu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai spus ca, la nivelul Executivului, a fost stabilit un plan de actiune, pentru perioada urmatoare, astfel incat toti acesti pasi sa fie facuti, una dintre etape referindu-se la constituirea comisiilor de insolventa, la nivel central, si stabilirea onorariilor pentru administratorii judiciari ai datornicilor.

Prin masura aprobata de guvern, se asigura timpul necesar pentru procesul de consultare publica asupra normelor de aplicare a legii, iar ulterior, pentru adoptarea lor de catre Guvern.

De asemenea, se prelungeste perioada in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului are sarcina sa infiinteze cele 42 de Comisii de insolventa la nivel teritorial si Comisia de insolventa la nivel central, cu scopul de a avea un sistem national care sa asigure corectitudinea si transparenta in materia insolventei persoanei fizice. ANPC va organiza concursurile pentru angajarea personalului din cadrul Comisiilor de insolventa si va face demersurile pentru dotarea spatiilor in care vor functiona Comisiile de insolventa.

Pana la jumatatea lunii ianuarie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri vor prezenta Guvernului un plan al masurilor necesare pentru pregatirea implementarii acestei legi, care sa contina etapele, termenele de realizare si responsabilii. De asemenea, ANPC are sarcina sa prezinte Guvernului raportari trimestriale privind realizarea acestui plan de masuri menit sa pregateasca intrarea in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice.

Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplicate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare.

Potrivit legii, cei care isi declara falimentul personal sunt protejati astfel de executarea silita. Toate cheltuielile datornicului vor fi insa verificate de un administrator judiciar. Persoanele condamnate pentru evaziune fiscala, dar si de cei care au ajuns in insolventa in mod fraudulos ori au acumulat datorii noi prin achizitii costisitoare nu pot beneficia de prevederile acestei legi.

Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis la 18 iunie 2015 si urma sa intre in vigoare la finalul anului, insa normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate inca. De asemenea, CSM a cerut o amanare pe motiv ca nu exista suficient personal care sa analizeze dosarele celor care solicita declararea falimentului personal.