Nextebank, banca detinuta de fondul de private equity Axxess Capital, care a achizitionat recent si o participatie majoritara la Banca Carpatica, isi schimba numele in Patria Bank, a anuntat Horia Manda intr-un interviu acordat Wall-Street.ro. Decizia vine in contextul in care strategia de crestere a Nexte se bazeaza pe experienta Patria Credit, IFN axat pe microfinantari, care a fost integrat anul trecut in Nextebank.

Principalul obiectiv pe termen scurt al Nextebank, adauga Manda vizeaza procesul de integrare al Carpatica, dupa obtinerea avizului de la Consiliul Concurentei pentru tranzactia de cumparare a pachetului majoritar de actiuni. "Principala noastra preocupare acum este de a obtine acest aviz de la Consiliul Concurentei si de a putea incepe un plan de actiune pentru Banca Carpatica, care sa ne duca in scurt timp la propunerea catre actionarii celor doua entitati a unei fuziuni. Credem ca exista anumite sinergii intre cele doua entitati, care ne vor permite sa facem design-ul unei strategii de succes", afirma Manda, care puncteaza ca in proiectul de crestere al entitatii rezultate se gandeste si la noi achizitii.

Urmatorul pas dupa achizitia Bancii Carpatica este ca banca rezultata din fuziune sa replice atat experienta Patria Credit, facand astfel un pariu ca operatiunile de microfinantare pe care s-a bazat succesul Patria Credit vor fi la fel de eficiente si in cadrul unei banci, cat si sa internalizeze noile fluxuri si proceduri legate de produsele si serviciile catre persoane fizice, aflate in curs de implementare in Nextebank.

Anul trecut, Nextebank a preluat afacerile Patria Credit, o tranzactie care a vizat portofoliul de credite de aproximativ 63 milioane de euro si cei circa 10.000 de clienti activi, deschizand astfel calea spre patrunderea bancii pe segmentul finantarii afacerilor mici sii in zone in care marile banci nu sunt la fel de eficiente.

  • Cine este Horia Manda, omul care solicitase o licenta bancara inca din 2009 dar fusese refuzat de BNR?

Numele lui Horia Manda este asociat cu unele dintre cele mai mari tranzactii realizate de un fond de investitii pe piata locala, printre dealurile semnate de el numarandu-se vanzarea din 2003 a Bancii Romanesti, a companiilor de servicii financiare Ralfi/Estima Finance, Motoractive si Domenia Credit din 2006, a Domo din 2007 sau a Policolor din 2008, scrie ZF.

Odata cu achizitia Nextebank, Manda isi indeplineste visul de a avea din nou o banca in portofoliul fondurilor pe care le administreaza, dupa Banca Romaneasca si Banca Agricola.

Inca din 2009, Manca ceruse o licenta bancara pentru Patria Credit, societate de microfinatare, insa proiectul nu a fost aprobat de BNR. In vara anului 2013, Manda spunea ca nu a renuntat la ideea de a avea o banca si ca este in discutii pentru o astfel de preluare. La acel moment nu a oferit mai multe detalii..

Horia Manda, 53 de ani, este considerat unul dintre veteranii pietei locale de private equity dupa o experienta de mai bine de 15 ani in acest domeniu. Din pozitia de managing director al Axxess Capital, companie ce administreaza fondurile Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Ac￯cession Fund (BAF) si Emerging Europe Accession Fund, el coordoneaza intregul process investitional, de la initiere pana la semnarea tranzactiilor, finantarea si administrarea investitiilor de capital.

Atentia sa s-a concentrat pe sectorul financiar bancar si in anumite industrii din Romania, Bulgaria, Moldova si zona Balcanilor. Din portofoliul fondurilor administrate fac parte afaceri din zona transportului si logisticii (Edy International Spedition, companie in care a investit initial in 2005 si care acum este in insolventa), din domeniul inchirierii de echipamente (Industrial Access), din industria echipamentelor frigorifice (Frigotehnica), din domeniul jucariilor (Noriel). In regiune, fondurile administrate de Manda au afaceri in Bulgaria, Moldova sau Albania.

Cariera sa in industria de private equity incepe in 1996, din pozitia de investment officer in cadrul RAEF - Romanian American Enterprise Fund, o companie americana non-profit infiintata in anul 1995 de catre Congresul SUA pentru dezvoltarea initiativei private in Romania.

In 1997 este numit vicepresedinte si senior investment officer iar din 2002 a fost prim vicepresedinte si director de investitii. Intrarea Romaniei in Uniunea Europana a fost vazuta de Manda ca o oportunitate de dezvoltare a afacerilor fondurilor pe care le administreaza, astfel ca a lansat un nou fond, Balkan Accession Fund, cu o capitalizare de 110 milioane de euro. Anul 2010 a adus un nou fond, Emerging Europe Accession Fund (care acum a devenit noul proprietar al Nextebank).

Manda este licentiat in fizica la Universitatea din Bucuresti, in matematica la Universitatea Paris VII si are un MBA in finante obtinut in urma programului MBA Canadian administrat de Universitatea din Quebec, Montreal si Scoala de Management din Bucuresti.

Scurt istoric Nextebank

  • Nextebank, fosta Romexterra, a fost infiintata ca banca de catre un grup de investitori din apropierea controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Principalul client al bancii, dar si unul dintre actionari a fost, multa vreme, Petrom Service, societate detinuta  la vremea respectiva de Asociatia Salariatilor Petrom al carei sef a fost Liviu Luca, un apropiat al lui Vantu.
  •  In 2006, cand MKB si-a anuntat interesul de a achizitiona pachetul majoritar al Romexterra, ei s-au lovit de actiunile intreprinse de fondul ceh de investitii PPF Investments.
  • Cehii au declansat o ampla campanie de cumparare de actiuni de la detinatorii independenti oferind un pret cu mult peste cel anuntat de MKB fapt care a condus, pana la urma, la cresterea valorii tranzactiei dintre unguri si actionarul majoritar al Romexterra.
  • Ulterior, MKB a schimbat numele bancii in MKB Romexterra Bank si apoi Nextebank