De la dezbaterea organizata luni la Palatul Parlamentului de ziarul Bursa si de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pe tema Legii darii in plata lipsesc cu desavarsire reprezentantii sistemului bancar si cei ai BNR. Organizatorii spun ca au invitat majoritatea executivilor din bancile comercialedar si pe Guvernatorul BNR. Acestia nu au trimis la conferinta nici alti reprezentanti care sa isi spuna punctul de vedere.HotNews.ro a transmis LIVE TEXT cele mai importante declaratii din timpul condferintei. Vom reveni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daniel Catalin Zamfir, Deputat, initiatorul Legii; Gheorghe Piperea, Avocat, initiator al Legii; Monique Goyens, Director General, BEUC (interventie video); Alin Iacob, Presedinte, AURSF; Costel Stanciu, Presedinte APC; Daniel Teodorescu, Reprezentant Consumatori; Petre Roman, fostul premier al Romaniei; Victor Alistar, Director Executiv, Transparency International Romania. Prima sesiune este moderata de Mihai Radulescu, jurnalist TVR.

Cele mai importante declaratii din timpul conferintei:

Nicolae Ciprian Nica, deputat: Legea va intra in dezbatere la Comisia Juridica saptamana urmatoare

Daniel Catalin Zamfir, initiator: Aceasta lege nu este nici o lege de stanga si nici de dreapta . Vrem sa aducem un echilibru intre clienti si banca. Ne dorim sa fie o lege dreapta si cat mai usor de aplicat. Campania de intoxicare a inceput inca de la aparitia in dezbatere publica a legii, adica acum aproape un an. Nu stiu cate legi au stat un an in dezbatere publica. Campania de manipulare venita din partea bancilor si sustinuta de BNR este daunatoare. S-a spus ca e o lege facuta pentru smecheri sau ca nu vor beneficia de ea cei care au nevoie . Zilele astea am vazut ca legea este un atentat la economie. Dupa ce vom discuta in Comisia Juridica, Legea va merge in plen. Cu regret constat ca bancile, in loc sa participe la dezbatere, nu sunt prezente. Ar fi fost in interesul publicului sa participe si ele.

Introducerea unui plafon in darea in plata duce legea in zona discriminarii. Programul Prima Casa nu va disparea. Legea darii in plata nu anuleaza garantia Statului. Garantia Statului este o obligatie suverana. Statul roman nefiind consumator, deci nu poate fi subiectul Primei Case.

Gheorghe Piperea, initiator: IN timp ce economia creste, populatia saraceste. IN timp ce bancile au avut o profitabilitate de doua ori mai mare decat media europeana. Sunt 716.000 de debitori faliti, inregistrati la Biroul de Credit cu restante de peste 90 de zile. a circulat astazi un manifest (in Ziarul Financiar- n.red) in care se spune ca exista legea falimentului personal. Dar aceasta lege nu exista. Ea a fost amanata, asa incat cei 716.000 de romani nu se pot pune sub protectia Tribunalului.

"Samanta" darii in plata ca mecanism reglementat prin lege se gaseste in Codul Civil. In Codul Civil exista articolul 2325, unde se spune ca "Debitorul şi creditorul pot conveni să limiteze dreptul creditorului de a urmări bunurile care nu îi sunt ipotecate". Mai avem articolul 1492 care se numeste chiar "Darea in plata".

In prima faza notifici creditorului ca vrei sa dai in plata, si astepti 30 de zile in care creditorul poate veni cu o propunere de intelegere. Daca insa in cele 30 de zile creditorul nu raspunde, debitorul merge la notar si se incheie contractul prin care debitorul cedeaza bunul ipotecat si scapa de datorie. Legea se refera la persoane fizice, nu la Statul Roman, asa cum spunea si dl Zamfir.

Javier Contreras Forns (Spania, reprezentantul unei Asociatii a consumatorilor de servicii financiare): Asociatia noastra are 30 de birouri, beneficiaza de colaborarea cu 150 de avocati si facem parte din mai multe comitete la nivel national. La nivel international facem parte din cele 3 organisme cu rol de supraveghere. Suntem una dintre cele mai importante 5 asociatii europene de protectie a consumatorilor

Pe 8 februarie 2011 au fost comemorati 150 de ani de la legea ipotecii din Spania. In momentul de fata e nevoie ca legea sa se adapteze situatiei reale. Legea este in acest moment depasita si injusta. Un accent pus pe cultura proprietatii, inexistenta locuintelor care pot fi inchiriate si alte motive au facut ca sute de mii de familii sa fie supra-indatorate si sa isi piarda locuintele. Ipotecile depaseau 40 de ani. Voi enumera cateva dintre relele practici bancare: formulte de calcul sofisticate si greu de inteles de catre consumatori. Mai aveam o diferentiere a termenelor de amortizare care mergeau pana la 40 de ani, impunerea unor produse conexe care duceau la scumpirea creditului, sau chiar permiterea unui grad de indatorare de peste 100%.

In loc sa fie penalizate aceste practici, guvernele care au urmat au incercat sa salveze bancile.

Au existat 8 modificari legislative dar care nu au rezolvat problema. Au mai fost propuse 15 propuneri specifice din partea Asociatiei noastre astfel incat legea sa ofere atributii mai largi judecatorilor in vederea re-esalonarii datoriilor. Printre masuri: anularea clauzei de scadenta anticipata, imposibilitatea de a duce la bun sfarsit o evacuare fara a i se pune la dipozitia debitorului o alta varianta unde sa poata locui si altele

In concluzie, masurile de protectie ale consumatorilor ipotecare trbuie sa fie mai sigure si mai bune.

Costel Stanciu, Asociatia pentru Protectia Consumatorului: Am observat presiunile facute de banci si de catre BNR la adresa acestei legi. Nu am vazut o institutie care sa se implice in defavoarea consumatorului roman. Sustinem sa beneficieze de aceasta lege si cei din programul Prima Casa si cei care au luat credite inainte de 2007.

Petre Roman, fost premier: Ma aflu aici in calitate de om politic. Legea darii in plata reprezinta restabilirea echilibrului intre banci si consumatori. In momentul cand s-a lansat ideea acestei legi, bancile si Banca Nationala au reactionat. Dar nu aducand argumente, ci demonizand aceasta lege. Aceasta atitudine nu este acceptabila din punct de vedere al raporturilor normale intr-o societate. Am avut parte de strigate si amenintari in loc de argumente.Pentru turbulentele de la inceputul acestui an, de vina este sistemul bancar. Presedintele BCE Draghi a decis sa deschida o linie de finantare pentru banci, cu conditia ca ele sa crediteze companiile si consumatorii. Eu cred ca daca Romania nu este intr-o situatie grava in raport cu sectorul bancar, daca suntem pe crestere economica, atunci acesta e momentul in care sa echilibra, situatia dintre banci si consumatori! De cand decid bancile cui acorda Statul, garantii? Vom ajunge sa comande bancile cui sa dam si cui sa nu dam ca Stat, garantii??

Inchei prin a spune ca darea in plata este legitima, este rezolvarea unei [robleme legitima. Si mai e si o normalitate de care avem foarte mare nevoie!

Radu Soviani, analist economic:Ma simt inspirat de faptul ca fosta nora a lui Virgil Magureanu l-a turant in urma cu cateva ore la DNA pe guvernatorul Mugur Isarescu. Aceasta lege rezolva probleme sociale si normalizeaza viata economica si creditul ipotecar. Domnul Isarescu a marait la Parlamentul care l-a numit de nu stiu cate ori. Pe cine sa mai scoata BNR si bancile comerciale care sa aiba credibilitate? In sfarsit se normalizeaza in Romania notiunea de credit ipotecar. Si acum imi vine greu de crezut cum s-a reusit ca aceasta lege sa treaca! Nu spun ca e o lege perfecta, dar ca principiu va avea un efect benefic. Mai vreau sa spun un lucru: daca bancile sunt nemultumite de Prima Casa, luati-l domnilor de la ele! Acest program este o capitalizare a bancilor cu bani publici! Sa vii tu BNR si sa spui ca intram in default, mi se pare de necrezut!

Adrian Painaite, jurnalist: L-am rugat pe fratele meu care e arhitect sa imi deseneze viziunea lui cu privire la creditul bancar. A desenat o piramida care se prabuseste intr-o groapa sapata de bancherii insisi. Sub privirea BNR care a supravegheat extrem de prost sistemul bancar in ultimii 25 de ani. Asta e o lege economica, sa fie clar. Daca veneau bancherii aici, dar n-au facut-o pentru ca nu au argumente, le-as fi dat cu capitalismul in cap!