"Sistemul de taxare din Romania este necompetitiv in comparatie cu alte tari iar acest lucru se datoreaza, in mare parte, birocratiei excesive pe care companiile o resimt in relatia cu autoritatilor fiscale", considera investitorii straini, potrivit unui comunicat de presa difuzat miercuri. Consiliul Investitorilor Straini - FIC publica de doua ori pe an Indicele perceptiei despre mediul de afaceri, realizat printre membrii sai. Companiile membre FIC reprezina un segment important din investitiile straine directe in Romania, cumuland aproximativ doua treimi din totalul acestora, cu o contributie semnificativa la PIB-ul Romaniei. Descarca Raportul complet din atasament.

Rezultatele celui mai recent indice FIC al perceptiei despre mediul de afaceri din Romania mai arata ca majoritatea membrilor (60%) se asteapta la cresteri in 2016 si doar 15% anticipeaza o contractie a afacerilor pe care le deruleaza. In ciuda anticiparilor de crestere, membrii FIC raporteaza ca se confrunta cu o serie de probleme deja binecunoscute: 90% spun ca birocratia este excesiva in comparatie cu alte tari din regiune; 85% apreciaza ca infrastructura este necompetitiva si 75% intampina probleme legate de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ.

Asteptarile privind expansiunea activitatii economice se pastreaza constante in cei doi ani de cand FIC realizeaza acest index, dar in egala masura si problemele legate de infrastructura, birocratie si legislatie .

Forta de munca bine pregatita ramane un punct forte si un avantaj competitiv pentru Romania (75%). Fiindca anticipeaza cresteri ale activitatii economice aproape jumatate dintre respondenti planuiesc sa faca angajari suplimentare in 2016 (43%) si o treime dintre ei (34%) vor face investitii de capital semnificative in acest an. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati (55%) se asteapta la cresteri semnificative ale exporturilor in 2016.

Economia Romaniei inregistreaza o crestere semnificativa in perioada analizata si acest lucru se simte in mediul de afaceri. In opinia FIC, Romania nu va putea sustine acest ritm de crestere pe termen mediu si lung in absenta investitiilor in infrastructura si a reducerii poverii administrative. Pe masura ce economia Romaniei creste in complexitate, devin necesare investitii semnificative pe termen lung iar aceastea nu se vor materializa intr-un mediu legislativ impredictibil. Spre deosebire de infrastructura,cresterea predictibilitatii nu presupune costuri bugetare suplimentare iar FIC indeamna autoritatile din Romania faca progrese rapide in acest domeniu. In acest sens, punctul unic de informare pentru legislatia in consultare si cel pentru executia bugetara, sunt demersuri care trebuie continuate si in alte domenii.

Rezultatele acestui exercitiu FIC confirma unele dintre concluziile Raportului de tara al Romaniei pentru 2016 publicat recent de Comisia Europeana.

Intrebarile adresate in indicele preceptiei despre mediul de afaceri fac referire la aprecieri ce vizeaza perspectivele pentru urmatoarele 12 luni si au fost adresate doar companiile membre FIC.