In Monitorul Oficial de vineri, 18 martie 2016, a fost publicat un ordin ANAF ce reglementeaza noua procedura ce poate fi urmata de un contribuabil ce nu desfasoara activitate pentru a aplica regimul derogatoriu, in conformitate cu prevederile noul Cod de procedura fiscala. Prin regim derogatoriu intelegem scutirea contribuabilului de obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru o perioada de timp.

HotNews.roFoto: Hotnews

In conformitate cu prevederile din noul Cod de procedura fiscala, autoritatile au adoptat o noua procedura a regimului derogatoriu pe care poate sa o urmeze un contribuabil ce nu desfasoara activitate.

Cui se adreseaza regimul derogatoriu?

Regimul derogatoriu se adreseaza contribuabililor persoane juridice platitoare de impozite si taxe si persoanelor fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere.

In ce conditii se poate acorda regimul derogatoriu?

Pot beneficia de regim derogatoriu acei contribuabili ce indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • nu desfasoara niciun fel de activitate;
  • nu realizeaza venituri sau alte elemente asimilate veniturilor;
  • nu inregistreaza personal angajat si nu efectueaza plati pentru care s-ar aplica stopajul la sursa;
  • pana la obtinerea regimului derogatoriu toate obligatiile declarative si de plata sa fie indeplinite;
  • nu are in desfasurare o procedura de rambursare a TVA sau cereri de restituire a altor taxe si impozite;
  •  nu este supusa unei inspectii fiscale;
  • anterior solicitarii, nu este inscrisa in lista contribuabililor inactivi cu exceptia cazului cand societatea se afla in inactivitate temporara;
  • contribuabilul se afla cu activitatea suspendata la Registrul comertului sau la organizatiile profesionale de care apartine pentru contribuabili persoane fizice.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii.

Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 45 de zile de la data depunerii, de catre compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale.

Cererea poate fi respinsa si in cazul in care organul fiscal considera, motivat, ca acordarea regimului de declarare derogatoriu solicitat poate conduce la aparitia unor cazuri de evaziune fiscala.

Cand isi inceteaza valabilitatea regimul derigotoriu?

Regimul de declarare derogatoriu aprobat isi inceteaza valabilitatea:

a) la data aprobata pentru incetarea acestuia;

b) incepand cu luna in care nu mai este indeplinita oricare dintre conditiile de acordare a regimului derogatoriu;

c) incepand cu luna in care, potrivit legii, in sarcina contribuabilului sunt instituite noi obligatii declarative pentru impozite, taxe si contributii datorate la bugetul de stat.

Ce declaratii fiscale sunt supuse regimului derogatoriu?

Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:

  • formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";
  • formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit";
  • formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate";
  • formularul 120 "Decont privind accizele";
  • formularul 300 Decont de taxa pe valoarea adaugata".

Si persoana fizica autorizata ce desfasoara activitate independenta poate sa beneficieze de aceasta procedura. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.