Marile banci centrale au anuntat, in prag de sarbatori, o actiune comuna in incercarea de a tempera neincrederea aparuta pe pietele financiare, potrivit unui comunicat al Rezervei federale americane. Presa internationala comenteaza ca este o decizie extrem de rara, o masura de o astfel de amploare nemaifiind luata de la atentatele din 11 septembrie .

Bancile implicate in aceasta “operatiune” de amploare sunt: Rezerva federala Americana (FED), Banca centrala europeana (BCE), Banca nationala elvetiana, precum si bancile centrale din Canada si Marea Britanie. Toate cele cinci institutii financiare au anuntat ca vor lua diferite masuri care urmaresc obtinerea aceluiasi rezultat : cresterea lichiditatilor pe piata financiara pentru a evita o recesiune economica la nivel mondial.

Astfel, de exemplu, FED va testa la 17 si 20 decembrie un nou sistem de acordare prin licitatie de lichiditati, in cadrul careia va furniza pe piata 40 de miliarde de dolari. In aceleasi zile BCE va furniza in jur de 20 de miliarde de dolari institutiilor financiare.

The New York Times scrie ca numerosi economisti si specialisti ai pietei financiare au salutat decizia anuntata de FED, insa si-au exprimat scepticismul ca va fi suficient pentru a calma tensiunile de pe piata creditelor.

Initiativa Rezervei Federale din Statele Unite si a altor banci centrale de a ajuta piaţa financiara cu un aflux masiv de capital a fost salutata si de premierul britanic Gordon Brown. El a spus isi dorea de mai mult timp o cooperare mai stransa intre marile banci centrale.

Primele efecte ale deciziei bancilor centrale s-au facut deja simtite pe piata petrolului, pretul unui baril fiind in scadere, joi dimineata, pe pietele electronice din Asia.