Bursele din pietele emergente (inclusiv BVB) ca si valutele din aceleasi piete s-au depreciat marti ca urmare a atacurilor teroriste din Belgia. Lira turceasca, forintul unguresc, zlotul polonez dar si leul au scazut marti in fata euro, i vreme ce moneda europeana s-a depreciat in fata dolarului SUA. Leul se tranzactiona la 4.47 unitati in fata euro, dupa ce atinsese pentru p perioada limitata si pragul de 4,48 in fata euro. In jurul orei 12,45, indicele BET al BVB coborase la -0.1%

Traderii spun ca deprecierea euro in fata dolarului si a yenului japonez se datoreaza exploziilor de marti dimineata. Cet este ca fata de luniseara, cabd euro se tranzactiona la un curs de 1.1245 de dolari , marti dupa explozii tranzactiile se faceau deja la un curs de 1.1205 dolari.

Moneda unica europeana, s-a depreciat de asemenea si fata de moneda japoneza la 125.15 yeni, de la 125.88 yeni luni seara.

La randul lui, dolarul a scazut fata de moneda japoneza la 111.69 yeni (de la 111.94 yeni ieri).

"Piata valutara a reactionat cel mai rapid la atacurile de la Bruxelles, aprecierea yenului explicandu-se prin calitatea ei de moneda sigura, in care te poti refugia cand pietele sunt tensionate" spune, Jasper Lawler, analist la CMC Markets, citat de Romanidie.com.

"Incidente teroriste sunt din ce in ce mai frecvente in Europa (...), ceea ce face ca investitiile pe continent sa devina mult mai putin atractive", a mai explicat Lawler.

Bruxelles a fost zguduit marti de o serie de atacuri aparent teroriste, manifestate prin explozii la aeroportul international si la metroul din capitala belgiana, acestea soldandu-se cu cel putin 13 morti si 35 de raniti, potrivit procurorilor federali.

Moneda elvetiana a urcat in raport cu cea europeana- la 1.0882 franci/ euro- dar a scazut fata de dolar la 0.9710 franci pentru un dolar.