Comisia pentru afaceri europene a fost sesizata cu analiza Propunerii de Directiva a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 96/71/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii. Directiva 96/71/CE se aplica intreprinderilor care, in contextul furnizarii de servicii la nivel transnational, detaseaza lucratori pe teritoriul unei tari din UE, cu conditia sa existe un raport de munca intre firma care efectueaza detasarea si angajatul respectiv pe durata detasarii. Presedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall, a subliniat ca, "la o analiza preliminara a propunerii de modificare inaintata de CE, proiectul are serioase probleme atat in ceea ce priveste controlul de subsidiaritate, cat si in ceea ce priveste problema de fond referitoare la libera circulatie a lucratorilor si a serviciilor".

Ana_BirchallFoto: Hotnews

"Propunerea de modificare a fost publicata de catre Comisia Europeana in data de 8 martie. Comisia de afaceri europene din Camera Deputatilor va formula o opinie pe acest document in termenul prevazut", a declarat Ana Birchall. Presedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat ca, "la o analiza preliminara a propunerii de modificare inaintata de CE, proiectul are serioase probleme atat in ceea ce priveste controlul de subsidiaritate, cat si in ceea ce priveste problema de fond referitoare la libera circulatie a lucratorilor si a serviciilor".

Ana Birchall a precizat ca redefinirea aspectelor ce tin de durata detasarii si de salarizarea lucratorilor detasati reclama o analiza extrem de atenta. "Tragem un semnal de alarma ca aceste propuneri risca sa puna bariere in calea liberei prestatii aserviciilor si a mobilitatii fortei de munca, afecteaza principiile fundamentale care stau la baza constructiei europene", a apreciat presedintele Comisiei pentru afaceri europene.

Totodata, Ana Birchall a aratat ca, in calitate de presedinte al Comisiei pentru afaceri europene, va purta un dialog si cu ceilalti presedinti ai comisiilor omoloage din UE. "Tema detasarii lucratorilor in spatiul comunitar are implicatii majore si consider ca trebuie tratata cu maxima responsabilitate. Voi lua legatura inclusiv cu omologi ai Comisiilor de afaceri europene din statele membre pentru a-i alerta privind problemele pe care le ridica aceasta propunere pentru libera circulatie a muncitorilor si a serviciilor", a adaugat Ana Birchall.