Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat joi mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta alebancilor. Decizia era de asteptat, noteaza economistii ING intr-un raport transmis investitorilor imediat dupa anuntul Bancii Centrale.

Mugur Isarescu, la briefingul de presa de joiFoto: Hotnews

Ce a spus joi Mugur Isarescu in cadrul briefingului de la ora 15 de la sediul BNR:

  • In linie cu evolutia anticipata, valoarea negativa a ratei anuale a inflatiei s-a marit in primele doua luni ale anului curent (-2,68 la suta in luna februarie fata de -0,93 la suta in decembrie 2015), in principal sub impactul reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20 la suta incepand cu 1 ianuarie 2016.
  • Rata medie anuala a inflatiei IPC a fost de -1,1 la suta in luna februarie 2016, in timp ce indicele armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana  a inregistrat o rata medie anuala de -0,8 la suta.
  • Dinamica anuala a PIB s-a mentinut relativ inalta si in trimestrul IV 2015, consemnand la nivelul intregului an o crestere de 3,7 la suta, cel mai rapid ritm din perioada postcriza.
  • Din perspectiva cererii, consumul privat a constituit in continuare componenta determinanta a cresterii economice in trimestrul IV 2015. A fost vizibila insa si o accelerare a investitiilor, pe fondul concentrarii executiei cheltuielilor bugetare de capital catre finele anului. Concomitent, contributia negativa a exportului net a crescut.
  • Cele mai recente date statistice releva mentinerea dinamicii inalte a cererii de consum, sub efectul noii runde de stimulare fiscala si al cresterii veniturilor populatiei. Semnale mai putin favorabile transmit decelerarea ritmului de activitate in industrie si constructii, dar si nivelul usor mai scazut al increderii in economie. La nivelul sectorului industrial se remarca, de asemenea, continuarea tendintei divergente a dinamicii productivitatii muncii si a celei salariale.
  • Dinamica anuala reala a creditului acordat sectorului privat si-a prelungit traiectoria ascendenta, pe fondul accelerarii cresterii componentei in lei. Ponderea creditului in lei in totalul creditului neguvernamental a atins 51,7 la suta in luna februarie 2016 (cea mai mare valoare inregistrata din iulie 2007 pana in prezent), asigurand premise pentru o mai buna transmisie a politicii monetare, precum si pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
  • Evaluarile recente anticipeaza prelungirea pana in luna iunie 2016 a valorilor negative ale ratei anuale a inflatiei, ca efect al scaderii cotei standard TVA si a altor impozite indirecte. In acelasi timp, se remarca persistenta riscurilor asociate mediului intern, datorate, cu precadere, impactului expansionist al conduitei politicii fiscale si a veniturilor, in contextul anului electoral.
  • Pe plan extern se accentueaza incertitudinile legate de redresarea economica a zonei euro induse de tendinta de slabire a economiei Chinei si a altor economii emergente majore, precum si de tensiunile geopolitice, de natura sa induca riscuri la adresa cresterii economice interne. La acestea se adauga evolutia pretului international al petrolului si cresterea volatilitatii pietelor financiare internationale, precum si divergenta intre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale ale lumii.
  • In aceste conditii, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  • Deciziile Consiliului de administratie al BNR vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Totodata, Consiliul de administratie al BNR apreciaza ca un mix echilibrat de politici macroeconomice si continuarea reformelor structurale sunt esentiale pentru consolidarea economiei romanesti.
  • BNR monitorizeaza evolutiile interne si internationale in vederea utilizarii si dozarii corespunzatoare a tuturor instrumentelor de care dispune pentru indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si pentru mentinerea stabilitatii financiare.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 5 mai 2016, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.