BNR nu va efectua controale in banci ca urmare a scandalului Panama Papers, scandal care nu are cum sa afecteze institutiile de credit din Romania a sustinut miercuri pentru HotNews.ro Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Bancii Nationale. Vasilescu a explicat ca, data fiind libertatea de miscare a capitalurilor, este legal sa deschizi cont la orice banca din orice colt al lumii.

Adrian VasilescuFoto: Agerpres

"Au existat 3 perioade cu privire la modul in care BNR a fost implicata in urmarirea tranzactiilor. In prima etapa era nevoie de aprobarea Bancii Nationale pentru a scoate banii din tara. Voiai sa isi faci un cont in Panama? Foarte bine, BNR iti aproba sau nu scoaterea banilor din Romania. A fost apoi o a doua etapa, in care aprobarea a fost inlocuita cu o simpla notificare. Acum, de cand am intrat in Uniunea Europeana, nici aceasta notificare nu mai exista. Bancile comerciale insa, raporteaza la Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor orice tranzactie de peste un anumit nivel. Nu noua, ci celor de la OPCSB", a mai spus Vasilescu.

Reamintim ca in Austria, Autoritatea de supraveghere bancara a deschis o investigatie in cazul a doua banci in urma scandalului Panama Papers.

ministrul Justitiei din Germania, Heiko Maas, a avertizat si el bancile ca s-ar putea confrunta cu actiuni in instanta daca nu sunt deschise in privinta finantelor lor si a obligatiilor referitoare la taxe, pe fondul scurgerilor de informatii aparute in dosarul Panama Papers, in care ar putea fi implicate institutii germane de creditare si oameni de afaceri, transmite DPA.