BCR a epuizat fondurile pentru programul Prima Casa iar pentru cei circa 2.000 de clienti care au cererile de credit in diferite stadii de aprobare, banca a solicitat Ministerului de Finante noi fonduri, a declarat miercuri CEO-ul BCR, Sergiu Manea. Acesta a participat la un briefing de presa in cae a vorbit despre Prima Casa, darea in plata si viziunea pe care o are pentru prima banca din sistem.

Sergiu Manea, CEO BCRFoto: BCR.ro

"In momentul acesta, la produsul Prima Casa, care este un exemplu concret si corect de produs social, asteptam Ministerul de Finante pentru un nou plafon. Uitandu-ne la pipeline, ne dam seama ca vom termina si fondurile acestea. Atunci vom face o noua cerere", a mai adaugat Manea.

Opinia sefului BCR despre darea in plata:

  • BCR nu este de acord cu legea darii in plata si-i va contesta in justitie caracterul anticonstitutional, daca alte institutii abilitate nu o vor face alti jucatori inainte ca legea sa intre in vigoare si sa isi produca efectele, a declarat astazi seful bancii, Sergiu Manea.
  • Cred ca exista filtre institutionale care vor analiza caracterul anticonstitutional al legii", a spus Manea.
  • Banca poate accepta doar o forma a legii darii in plata care sa nu se adreseze stocului actual de credite.

Despre banci si sistem bancar:

  • Sistemul bancar nu si-a urmat credo-ul de servire a clientilor iar atunci cand lucrurile au devenit dificile au avut o atitudine riscanta.
  • Auzim des ca sprijinul bancilor a lipsit.
  •  Intelegem ca au existat situatii dificile-au simtit asta si clientii, dar si actionarii.
  • Solutiile comerciale au existat, exista si vor exista.
  • Din punct de vedere al misiunii bancilor de a cumpara risc si a vinde incredere, e foarte clar ca exista actiuni concrete de recunoastere a ciclului economic dificil si de impartire a poverii atunci cand este cazul.
  • Insa modificarea parametrilor de risc in mod punitiv nu reprezinta o solutie pe termen mediu si lung.
  • In perioada expansionista bancile au avut un comportament prociclic.
  • Scuza ca acum e momentul sa cautam o reparatie nu serveste intereselor pe termen mediu si lung al economiei. Interesul general ar treui sa fie de a pastra Romania pe baze stabile.
  • BCR e in Romania si va fi si pentru viitor. Interesul nostrum este sa construim un viitor cu clientii nostril prezenti si potentiali, astfel incat sa avem succes comercial. Acest succes poate fi atins numai in conditiile in care construim prosperitate.
  • Deficienta principal este educatia financiara. Vom investi in acest lucru.
  • Orice lege care intervine si modifica fundamental parametrii relatiilor a doi subiecti de drept privat e o lege pe care o respingem in principiu.  Vom respecta insa legile romanesti indiferent cum de cum vor arata ele.

Dana Demetrian, vicepresedinta BCR:

Dana Demetrian

Dana Demetrian

Foto: Hotnews

Avem 2.000 de clienti in asteptare la Prima Casa. Am solicitat exact necesarul pentru acesti clienti. Cu siguranta, vom avea ca si prim pas o redistribuire a fondurilor de la bancile care nu au atins pragul maxim din fondurile alocate pentru aceasta perioada. Incercam sa gestionam solicitarile pe care le avem in curs', a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte BCR retail & private banking.

Vicepresedintele BCR Dana Demetrian a estimat ca BCR va avea un raspuns de la MFP intr-un termen de ordinul zilelor sau saptamanilor si ca, legal, pana la acel moment, banca nu mai are voie sa mai accepte noi cereri pentru Prima Casa, cat timp nu mai exista fonduri pentru un produs garantat de stat.

Context:

In totalul creditelor ipotecare noi, acordate de BCR in 2016, cele prin programul guvernamental Prima Casa, au o pondere de 80-90%. In acest an, BCR a primit 4.900 de solicitari pentru programul Prima Casa. Rata de acceptare este mai mare decat in cazul creditelor standard, iar 2.000 de clienti cu solicitarile aprobate sunt in asteptare din cauza epuizarii plafonului de garantii. Dupa ce in spatiul public au inceput dezbaterile tot mai aprinse pe proiectul legii darii in plata, cererile pentru Prima Casa au ajuns la BCR la 900-1.000 pe saptamana, otrivit Agerpres..

La finalul lunii februarie, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca plafonul total de garantare, de peste 1,69 miliarde de lei, aferent programului 'Prima Casa'', pentru anul 2016, a fost alocat in intregime, iar bancile comerciale au pusa la dispozitie intreaga suma.

Potrivit unui comunicat al MFP, finantatorii participanti la program acorda credite ''Prima casa', in baza alocarii sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursari de rate de capital efectuate pana la data de 31.12.2015, din diferentele ramase neutilizate din sumele alocate anul trecut, in valoare totala de 172,58 milioane de lei si din plafonul reutilizat in conditiile legii, disponibil pana la data de 31.12.2016, de 17,75 milioane de lei, precum si din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr. 1016/30.12.2015.

Odata cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispozitia bancilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale in vigoare.

Pentru finantatorii care au transmis solicitari de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizata prin efectuarea de alocari pro rata in cadrul acestuia, in functie de solicitarile transmise de banci.