Finantele au publicat formularele pentru impozitarea din oficiu a romanilor care nu isi indeplinesc obligatiile declarative privind veniturile realizate

de DP     HotNews.ro
Joi, 7 aprilie 2016, 12:34 Economie | Finanţe & Bănci

Finantele au publicat formularele pentru impozitarea din oficiu a romanilor care nu isi indeplinesc obligatiile declarative privind veniturile realizate
Foto: sxc.hu
In Monitorul Oficial de miercuri( 6 Aprilie 2016), au fost publicate formularele pentru impozitarea din oficiu a persoanelor fizice ce nu isi indeplinesc obligatiile declarative privind veniturile realizate, formularele fiind particularizate pentru impozitul pe venitul persoanei fizice.
  Noul Cod de procedura fiscala permite stabilirea din oficiu a unor impozite atunci cand contribuabilul- fie persoana fizica, fie persoana juridica - nu isi indeplineste obligatia declarativa conform art. 107 din Codul de procedura fiscala.

Baza impozabila este stabilita prin estimare rezonabila sub rezerva inspectiilor ulterioare, conform art. 106 din Codul de procedura fiscala.

Prin actul normativ analizat astazi sunt modificate si actualizate conform noilor reglementari fiscale urmatoarele documente:
  •   256 "Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice", cod 14.13.02.13/o, si "Anexa la Decizia de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice"
  • 257 "Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice", cod 14.13.02.13/d.d.o.

Scadenta impozitelor pentru sumele stabilite din oficiu este determinata in functie de momentul comunicarii deciziei de impunere, astfel:
  • daca decizia de impunere este comunicata persoanei fizice in perioada 1-15 a lunii curente, impozitul devine scadent pana in data de 5 a lunii urmatoare;
  • daca decizia de impunere este comunicata in perioada 16-31 a lunii curente, termenul de plata este scadent pana in data de 20 a lunii urmatoare.

In cazul in care contribuabilul isi indeplineste in termen de maxim 60 zile de la comunicarea deciziei de impunere obligatia depunerii declaratiei fiscale, in acest caz se anuleaza decizia de impunere din oficiu, urmand ca impozitele sa se determine conform datelor actualizate de catre contribuabil.

 Impotriva ambelor formulare, respectiv a deciziei de impunere ori a deciziei de anulare din oficiu, persoana interesata poate depune contestatie in termen de 45 zile de la comunicarea actului administrativ fiscal.

Nota: decizia de impunere din oficiu reprezinta totusi un act administrativ fiscal, un titlu de creanta avut de bugetul statului asupra contribuabilului, iar neplata la scadenta a impozitelor conduce la obligatia platii de dobanzi si penalitati de intarziere. Material realizat cu sptijinul consultantului fiscal Adrian Benta.


Citeste mai multe despre   Astra Film Festival 2016

VIDEO INTERVIU Ileana Birsan, critic de film: Daca nu ai un anumit background, toate filmele non-comerciale o sa ti se para de neinteles sau proaste

Criticul de film Ileana Birsan a discutat in cadrul unui interviu despre publicul cinefil din Romania, industria de filme documentare, dar si despre fimele romanesti aflate in competitie anul acesta la Festivalul de Film Astra. "Finantarea filmelor documentare… subfinantarea, mai bine zis, este o problema foarte reala si asta impiedica foarte mult intentia, curajul si motivatia documentaristilor de a se apuca sa faca un film documentar."
4391 vizualizari

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă