"Cheltuielile bugetare suplimentare pentru a aplica legea salarizarii bugetare sunt circa 300 de milioane de lei net in 2016. Avem acesti bani, desigur. Pentru anul urmator impactul este mai mare, de circa doua miliarde de lei pentru ca mai apar cresterea gradului de incadrare, ale sporurilor de vechime samd", a spus marti intr-o conferinta de presa Anca Dragu, ministrul Finantelor.

Anca Dragu, fost ministru al FinantelorFoto: Hotnews

Intrebata daca legea salarizarii va tine cont si de productivitatea muncii, Dragu a explicat ca productivitatea muncii este un principiu analizt de regula in sectorul privat. entru sectorul public, analiza se face prin intermediul unor proxy-uri.

Oricum, a mai spus ministresa, nimeni nu va avea de pierdut prin aplicarea noii legi a salarizarii. "Cei cu salarii mari vor ramane la fel, vor creste salariile mai mici. Reforma salarizarii este una structurala, repara disfunctionalitati ale modului in care sunt acordate salariile", a mai spus Dragu.

Guvernul urmeaza sa aprobe o Ordonanta de Urgenta prin care sunt majorate salariile din sectorul bugetar, de la 1 august, cu procente cuprinse intre 5% si 20%. Actul normativ vizeaza inchiderea unor anomalii din sistemul de salarizare, iar asistentii sociali vor beneficia de majorarea maxima, pentru ca au cele mai reduse venituri, a declarat saptamana trecuta ministrul Finantelor.

In plus, baza de calcul din ordonanta este salariul minim pe economie majorat de la 1 mai, care va ajunge la 1.250 de lei.