Monedele Europei emergente s-au tranzactionat marti diferit fata de euro. Leul a deschis la 4.4675/EUR si dupa ce a testat nivelul 4.4730/EUR a revenit spre 4.4705/EUR. Media afisata de BNR la pranz a fost de 4.4711/euro. "Ne asteptam ca RON sa inchida in scadere azi. Marti dimineata, moneda unica europeana a atins un nou maxim al ultimelor sase luni fata de dolar la USD 1.1464/EUR pe seama scaderii increderii investitorilor in posibilitatea unor noi cresteri ale dobanzilor in SUA inviitorul apropiat. In momentul redactarii perechea se tranzactioneaza la USD 1.1423/EUR", scriu economistii Piraeus Bank intr-o nota transmisa investitorilor.

Pe piata monetara, curba randamentelor implicite a ramas neschimbata si marti dimineata cu segmentul maturitatilor scurte in apropiere de 0.25% si maturitatile 1M-3M in zona 0.40% - 0.50%.

Ministerul Finantelor a imprumutat luni sase sute milioane lei in obligatiuni cu maturitate de patru ani platind un randamentul mediu de 2.17% si un randament maxim de 2.20%. Interesul investitorilor a fost solid, raportul dintre intentiile de cumparare si valoarea obligatiunilor vandute fiind de 2.1.

Cum dolarul este afectat de scaderea asteptarilor privind ridicarea nivelului ratelor de dobanda in viitorul apropiat, preturile metalelor pretioase s-au mentinut pe trend crescator. Aurul se tranzactioneaza in apropierea noului maxim al ultimelor trei saptamani atins azi la 1,262.60 dolari pe uncie, pretul argintului a urcat peste 16.00 dolari pe uncie, platina se tranzactioneaza in jurul nivelului 995.00 dolari pe uncie iar paladiul a urcat la 550.00 dolari pe uncie.

In cea de-a doua luna a anului, productia industriala in Romania a crescut cu 1.0% fata de nivelul lunii ianuarie, in timp ce a scazut cu 0.2% fata de februarie 2015. Avansul lunar a fost asigurat de industria producatoare, in crestere cu 1.8% (evolutie oarecum previzibila dupa anuntul privind cresterea exporturilor in februarie facut ieri) si de productia sectorului extractiv, mai mare cu 1.2% MoM. Sectorul de productie si distributie a energiei a fost in scadere cu 6.8% MoM, probabil din cauza vremii calde.