Prima lista cuprinzand persoanele fizice cu datorii la bugetul de stat va fi publicata in circa doua saptamani Plafoanele au fost majorate fata de varianta de acum doua luni a legii, despre care am scris atunci. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, autoritatea fiscala notifica debitorul cu privire la existenta datoriei si la prezentarea acestuia in lista datornicilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Practic, prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, se majoreaza plafoanele de la care un contribuabil ce inregistreaza datorii la buget se va regasii pe lista datornicilor.

Incepand cu 01 ianuarie 2016, noul Cod de procedura fiscala obliga autoritatea fiscala sa publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice, noutatea constand in aparitia listei debitorilor persoane fizice, intrucat lista firmelor cu datorii restante la buget se publica de mai multi ani.

Raportandu-ne la noua procedura, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce inregistreaza obligatii bugetare neplatite la finele trimestrului 1 2016.

Procedura efectiva a fost adoptata prin OpANAF nr. 558/2016, ce a prevazut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regasi in lista datornicilor.

  • Potrivit reglementarilor anterioare, o persoana fizica era prezentata in lista datornicilor daca inregistra obligatii restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfasurau activitati independente sau profesii libere apareau pe aceasta lista daca obligatiile restante sunt mai mari de 500 lei.
  • Documentul publicat marti in Monitorul oficial aduce o imbunatatire a procedurii de publicare a listei datornicilor, in sensul majorarii plafoanelor de la care debitorii vor aparea pe aceasta lista.

Noile plafoane aplicabile societatilor si debitorilor persoane fizice sunt:

  • a) 100.000 lei pentru debitori mari contribuabili;
  • b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;
  • c) 10.000 lei pentru persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili;
  • d) 1.500 lei pentru persoanele fizice din celelalte categorii.

Procedura publicarii listei ramane nemodificata. Pana pe data de 15 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, autoritatea fiscala notifica debitorul cu privire la existenta datoriei si la prezentarea acestuia in lista datornicilor.

  • In termen de 5 zile de la primirea notificarii, debitorul are posibilitatea fie sa achite obligatia restanta, fie sa corecteze sau sa se puna de acord cu evidenta administratiei fiscale.
  • Daca exista eventuale erori, inerente in aceasta activitate, in acelasi termen de 5 zile, trebuie corectate.
  • In cazul in care contribuabilul nu decide sa corecteze eventualele erori in termenul de 5 zile mentionat, se presupune ca datele detinute de autoritatea fiscala sunt corecte.

Foarte important: in cazul in care contribuabilul a efectuat plata datoriei, dar sumele nu au fost distribuite de catre autoritatea fiscala din contul unic catre obligatiile datorate, prin formularul de notificare este transpusa aceasta situatie tot pe seama contribuabilului daca acesta nu solicita corectarea fisei in termenul de 5 zile acordat.

Prima lista a debitorilor, conform noilor proceduri, trebuie publicata pana la sfarsitul lunii aprilie 2016 (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)