Presa de azi a scris in registri proprii despre propunerea senatorului Cristiana-Irina Anghel de limitare la un singur mandat a Guvernatorului in fruntea BNR. Asta printre alte propuneri facute fara a se uita la practicile europene. O limitare a numarului de mandate este foarte binevenita asa cum, initiatoarea s-ar fi putut gandi si la o alta masura prezenta in Statutele catorva banci centrale din Europa: limita de varsta dincolo de care nu mai poti conduce o banca centrala. Cum stau treburile in Europa din acest punct de vedere?

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Notez in treacat faptul ca la dezbaterile pe tema darii in plata la care am participat, senatorul cu pricina a fost printre cei mai vocali, dar si mai prost informati din punct de vedere economic oameni prezenti in sala.

Sa revenim la mandatele noastre.

Isarescu are un mandat de 5 ani la sefia bancii de emisiune. Asa e legea la noi, nu foarte diferita de ceea ce e in Europa.

Tari ca Cipru, Lituania, Irlanda, Italia sau Portugalia au prevazute mandate tot de 5 ani.

Guvernatorii bancilor centrale din Austria , Belgia, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Italia, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia sau Slovenia au mandate de cate 6 ani.

In Olanda si Estonia, Guvernatorii stau cate 7 ani/mandat.

In Cehia, Franta, Ungaria, Irlanda, Olanda, Norvegia, Polonia sau Portugalia, Guvernatorul poate fi reconfirmat in functie pentru cel mult un al doilea mandat.

In Italia, pentru cel mult 3 mandate.

Belgia are introdusa si o limita de varsta dincolo de care nu mai poti fi Guvernator. 67 de ani.

Danemarca are impusa limita de 70 de ani. Franta are limita de varsta fixata la 65 de ani iar Elvetia, la 70 de ani. Isarescu face in august 67 de ani, iar la sfarsitul mandatului va avea 70 de ani.

Ce mai au incluse diferite banci centrale in Statutele lor:

Unele au de pilda limite ale salariului Guvernatorului. E cazul Lituaniei, unde seful bancii centrale poate lua un salariu de cel mult cinci salarii medii nete din sistemul financiar-bancar, date pe care le transmite Statistica lituaniana.

Mai multe banci centrale limiteaza activitatea Guvernatorului si a membrilor familiei acestuia ( de regula pana la rudele de gradul al doilea) in a desfasura activitati de trading valutar. Vezi aici celebrul caz al sotiei sefului Bancii Elvetiei, care a dus la demisia Guvernatorului SNB.

Alte banci centrale permit activitati didactice, impunand insa interdictia de a detine actiuni la bancile comerciale din tara respectiva. Una dintre bancile centrale din Europa ii plateste 3 ani salariu Guvernatorului dupa ce acesta paraseste functia, cu conditia sa nu desfasoare activitati remunerate.

Facand o medie intre toate aceste conditii, poate ca nu ar fi exagerat ca initiativa senatorului roman sa se ajusteze la practicile europene. Aberatiile si extremele populiste intotdeauna fac rau.

(sursa informatiilor: legile de functionare si statutele bancilor centrale)

Comenteaza pe blogul ui Dan Popa.