Ministerul Finantelor Publice va negocia cu Banca Europeana de Investitii acordarea unui contract de finantare in valoare de 300 de milioane de euro pentru acoperirea partiala a contributiei bugetului de stat pentru investitiile de mediu cuprinse in axele 3,4 si 5 din cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, potrivit unui Memorandum aprobat miercuri de Guvern.

Facilitatea oferita de BEI va contribui la cresterea absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, in cadrul perioadei de programare bugetara 2014-2020 .

Imprumutul ce va fi contractat de la BEI va acoperi partial contributia bugetului de stat pentru finantarea investitiilor precizate anterior, respectiv investitiile privind promovarea utilizarii eficiente a resurselor prin dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata si de management al deseurilor, protejarea si conservarea biodiversitatii si refacerea ecosistemelor degradate, promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor de mediu etc.

Imprumutul este in concordanta cu legislatia romana in domeniul datoriei publice, sub-proiectele incluse de BEI in contractul de finantare sunt prefinantate de la bugetul de stat, iar ulterior, parte a acestei prefinantari se recupereaza din sumele imprumutate, iar restul de la CE. Ca urmare, imprumutul nu majoreaza cheltuielile bugetului de stat.

O facilitate similara, aflata in implementare a fost acordata de BEI in 2008 pentru Programele operationale sectoriale de transport, mediu si competitivitate economica si a acoperit partial contributia bugetului de stat la investitii din aceste programe cofinantate din fonduri europene in cadrul perioadei de programare bugetara 2007-2013.