Executia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2016 s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, respectiv 0,4% din PIB, fata de 4,9 miliarde de lei, respectiv 0,7% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2015, spun oficialii Finantelor intr-un comunicat de presa. Acestia mai arata ca veniturile (55,6 miliarde de lei, reprezentand 7,3% din PIB) au fost cu 1,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent. Fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu spune insa ca cifrele sunt cosmetizate in asa fel incat sa ascunda dezastrul.

Anca Dragu si Gelu Stefan DiaconuFoto: Hotnews
  • Varianta oficiala a comunicatului finantistilor: cresteri peste cresteri

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din: impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%)si contributii de asigurari sociale (+5,2%).

Incasarile dinn TVA sunt insa cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrul I 2016, cresterea consumului compensand intr-o masura semnificativa reducerea TVA.

Incasarile din contributii de asigurari sociale la bugetul de asigurari sociale au fost mai mari cu 5,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care incasarile la acest buget sunt influentate negativ de cresterea volumului varsamintelor la Pilonul II de pensii, datorita cresterii cotei de contributii de la 5% in anul 2015, la 5,1% in anul 2016.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, in timp ce la impozite si taxe pe proprietate s-a inregistrat o scadere de 20,4% din cauza amanarii cu doua luni a termenului de plata a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins pana la 30 iunie, data pana la care se aplica o reducere de 10% la plata integrala a impozitului pe locuinta, terenuri si masini.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Comunicatul integral il puteti gasi aici

  • Varianta fostului sef ANAF: Cresterea de 6% de pe primul trimestru se datoreaza exclusiv lunii ianuarie 2016

In acea luna a existat o crestere de 16% fata de ianuarie 2015 - luna in care nu a reusit sa confiste si sa distruga activitatea ANAF, intrucat pe atunci eram presedintele Fiscului.

  • In ianuarie, desi a existat un impact negativ ca urmare a scaderii cotei de TVA la alimente de la 24% la 9% (fata de ian 2015), ANAF nu doar ca a acoperit aceasta "gaura", dar a adus si TVA suplimentar de 1 miliard de lei.
  • Tot in ian 2016, accizele au crescut cu cca 600 milioane de lei. De ce vorbim de TVA si accize? Pentru ca sunt impozitele cele mai expuse evaziunii si reprezinta un indicator esential in analiza eficientei luptei cu acest flagel.
  • In ceea ce priveste perioada februarie - martie 2016, nu doar ca nu exista nicio crestere fata de aceleasi luni din 2015, dar se observa o scadere galopanta a incasarilor la TVA cu 1,25 miliarde lei! Acelasi fenomen este intalnit si in cazul accizelor, unde scaderea in cele doua luni este de 110 milioane.

Cum incearca sa explice dezastrul pe care l-au produs?

Tandemul Dragu - Biris vor sa pacaleasca o tara intreaga cu o explicatie hilara: au scazut incasarile, pentru ca a scazut TVA de la 24% la 20%, scrie Diaconu pe blogul sau.

In timpul mandatului meu, asa cum am precizat mai sus, TVA la alimente a scazut de la 24% la 9%, iar "gaura" a fost acoperita, existand chiar TVA colectata suplimentar consistent (cca 6,5 miliarde lei in plus in 2015 fata de 2014). Asadar, printr-un management orientat catre combaterea evaziunii, poti acoperi cu varf si indesat orice masura de relaxare fiscala, dat fiind decalajul fiscal existent in Romania fata de media UE.

Si, ca sa intelegeti ca manipularea "tehnocratilor" din conducerea MFP-ANAF frizeaza ridicolul, va reamintesc, noteaza Diaconu, ca statisticile oficiale recunoscute la nivelul Comisiei Europene arata, asa cum am mai semnalat, o explozie a consumului de cca 20% in luna februarie. Cu o astfel de crestere, colectarea pe luna martie, daca ar fi fost insotita si de combaterea eficienta a evaziunii, ar fi trebuit sa aduca un spor consistent la TVA si accize.