Prin aceste cateva randuri dorim sa atragem atentia ca atunci cand o societate achizitioneaza bunuri sau servicii dar de fapt acestea sunt utilizate de asociatii/actionarii firmei in scop personal trebuie sa tineti cont de urmatoarele 3 lucruri: cheltuiala este nedeductibila, TVA nu poate fi dedusa iar suma aferenta este considerata venit din alte surse pentru care sunteti obligat sa retineti la sursa impozit de 16%. Mare atentie: e posibil ca intr-o astfel de situatie, daca asociatul e si salariat, contravaloarea bunurilor/serviciilor sa fie considerata avantaj in natura, adica veti datora si impozit pe venit si contributii sociale.

Cristian RapcencuFoto: Hotnews

Cum ar veni, organul fiscal are de ales intre cele 2 variante (si normal ca opteaza pt cea care ii convine):

- daca suma ar fi considerat venit din alte surse, s-ar datora doar impozit pe venit de 16%;

- daca este avantaj de natura salariala, s-ar percepe si impozit pe venit si contributii sociale.

Revenind la cele 3 lucruri care trebuie retinute, adaug baza legala care sta la baza celor spuse:

- cheltuiala rezultata este nedeductibila (art 25, alin 4, lit D din Codul fiscal);

- TVA nu poate fi dedusa, deoarece bunurile/serviciile nu sunt in scopul activitatii economice a societatii (art 297, alin 4 din Codul fiscal);

- suma aferenta este considerata venit din alte surse pentru care societatea are obligatia sa retina la sursa impozit de 16% (art 114, alin 2, lit H din Codul fiscal).

Am vazut de multe ori cum colegi de profesie considera ca daca astfel de sume sunt trecute pe cheltuieli nedeductibile nu ar exista si alt impact fiscal. Insa nu este asa.

Pana la 31 decembrie 2015, astfel de sume erau considerate dividende din punct de vedere fiscal, ceea ce insemna ca societatea trebuia sa recunoasca un impozit pe dividende de 16%. Nu era necesar ca societatea sa aiba sold creditor in contul 117 "Rezultat reportat" sau sa se opereze vreo repartizare a profitului la dividende...Faptul ca un asociat si-a achizitionat pe societate bunuri/servicii in scop personal, e ca si cum a ridicat bani din firma pentru a-si cumpara bunuri/servicii, iar statul dorea o impozitare a acestor sume.

De la 1 ianuarie 2016, astfel de sume NU mai sunt considerate dividende dpdv fiscal, ci au fost mutate in categoria veniturilor din alte surse obtinute de persoanele fizice.

ATENTIE! Suma aferenta bunurilor/serviciilor achizitionate reprezinta venit net, iar impozitul se aplica la venitul brut, ceea ce inseamna sa aplicati "suta majorata".

Exemplu:

Entitatea Leader care are ca obiect de activitate prestarea de servicii contabile a achizitionat 3 perechi de schiuri si 3 de clapari in suma de 5.000 lei, plus TVA 20%. Factura este pe firma, iar plata a fost facuta din contul bancar al firmei.

Inregistrarile contabile ar fi: (puteti folosi si alte conturi)

- evidentierea facturii primite:

5.000 lei 6588 = 401 6.000 lei

1.000 lei 4426

- trecerea TVA pe cheltuieli:

1.000 lei 6588 = 4426 1.000 lei

- retinerea impozitului pe venitul din alte surse:

Venit net considerat pentru asociat = 6.000 lei

Venit brut = 6.000 lei / 0,84 = 7.142 lei

Impozit pe venit = 7.142 lei x 16% = 1.143 lei

1.143 lei 635 = 446 1.143 lei

Atat cheltuiala de 6.000 lei din contul 6588, cat si cea de 1.143 lei din contul 635 sunt nedeductibile.

Veniturile din alte surse intra in baza de calcul a contributiei la sanatate daca persoana nu obtine si alte venituri, insa impunerea o face organul fiscal prin decizia finala de impunere...Societatea NU calculeaza CASS sub nicio forma..

Asadar, ca sfat, instiintati-va clientii carora le tineti evidenta contabila ca astfel de achizitii de bunuri si servicii in scop personal au un impact fiscal suplimentar si nu este suficient sa fie considerate nedeductibile si atat.