EUR/RON a inchis miercuri sedinta de tranzactionare cu o scadere de inca 0,2%, langa 4,4600 (aproape de minimele sesiunii), in conditiile in care interesul de vanzare a monedei straine a continuat. De fapt, in pofida faptului ca ne apropiem de sarbatorile de Pasti, lichiditatea din piata a fost de peste doua ori mai mare decat media zilnica din aprilie, noteaza economistii unei banci comerciale intr-un raport.

Nu putem exclude noi presiuni in jos daca ordinele comerciale mari vor continua, facand posibil ca perechea sa coboare spre minimele ultimelor

luni, langa 4,4550. Totusi, daca interesul de vanzare se tempereaza, am putea vedea perechea EUR/RON redevenind mai linistita, cu modeste presiuni in sus pentru a prinde din urma deprecierea monedelor regionale. Totusi, remiterile sezoniere ar trebui sa limiteze aceste presiuni in sus pentru EUR/RON.

Ieri, ministrul de finante a anuntat ieri ca s-a renuntat la planul oficial de adoptare a euro in 2019. O decizie cu privire la urmatoarea tinta va fi lasata pe seama guvernului viitor, care va rezulta in urma alegerilor de la finalul anului. Consideram ca stirea aceasta este pozitiva pentru perspectivele pe termen lung, avand in vedere ca ii ofera Romaniei mai mult timp pentru a realiza reformele structurale necesare pentru a face din adoptarea euro o poveste de succes.

Credem ca Romania ar putea intra in zona euro mai degraba la mijlocul

deceniului urmator, cand PIB-ul pe cap de locuitor (ajustat la standardele puterii de cumparare) va fi mai apropiat de 70% din media UE – nivel sugerat si de banca centrala – fata de 55% in 2014.