Numarul grupurilor de firme a scazut de la 269.000 cate existau inaintea crizei (mai exact la inceputul lui 2008) la putin peste 51.000, reiese dintr-un comunicat difuzat vineri de Institutul National de statistica. Din cele 51.000 de grupuri de firme, 90% sunt multinationale si doar 10% sunt grupuri locale. Cea mai mare parte a grupurilor de intreprinderi din Romania isi desfasoara activitatea in domeniul comertului, constructiilor sau industriei prelucratoare.

In 2011, Statistica numara doar 21.177 de grupuri de firme, numarul mai ridicat de grupuri putand insemna si o revigorare a activitatii economice.

Repartizarea grupurilor de intreprinderi din Romania pe activitati economice arata ca majoritatea acestora activeaza in:

  •  Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor - 32% din totalul grupurilor de intreprinderi;
  •  Constructii - 13% din totalul grupurilor de intreprinderi;
  • Industria prelucratoare - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;
  • Tranzactii imobiliare - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi;
  •  Activitati profesionale, stiintifice si tehnice - 10% din totalul grupurilor de intreprinderi.

Grupurile de intreprinderi rezidente activeaza preponderent in cadrul urmatoarelor sectiuni: Comert cu ridicata si cu amanuntul; Repararea autovehiculelor si motocicletelor (25%), Activitati profesionale, stiintifice si tehnice (14%), Industria prelucratoare (13%) si Constructii (12%)

Raportat la ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de intreprinderi din Romania sunt controlate din Germania, Olanda sau Franta.

In functie de ponderea numarului de salariati, pe primul loc se afla subgrupurile de intreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,5%), pe locul doi sunt cele controlate din Olanda (11,9%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Franta (10,8%).

De notat este si faptul ca Germania predomina in sectiunea Industria prelucratoare, comert cu ridicata si cu amanuntul, agricultura si tranzactii imobiliare.

Olanda e axata pe industrie, comunicatii si comert, in vreme ce Franta s-a orientat tot spre industrie, comunicatii dar si intermedieri financiare