Consumul, principalul motor de crestere al economiei, incepe iar sa duduie, dupa ce in primul trimestru romanii au cheltuit pe alimente, tigari si bautura cu aproape 30% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cifrele, furnizate de Institutul National de Statistica, confirma efectele "la galantar" ale relaxarii fiscale si pe cele ale majorarilor salariale. Afaceriile din comertul cu amanuntul au crescut cu 19,0% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+27,9%), vanzarilor de produse nealimentare (+16,1%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+9,9%), se arata in comunicatul Statisticii.

HotNews.roFoto: Hotnews

In luna martie 2016, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul fata de luna precedenta a crescut atat ca serie bruta cu 11,9% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,5%.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 19,3%, respectiv cu 18,5%.

Martie 2016 comparativ cu februarie 2016

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna martie 2016, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 11,9%, ca urmare a cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+20,8%), vanzarilor de produse nealimentare (+10,2%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+9,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2016, comparativ cu luna precedenta a crescut pe ansamblu cu 0,5%, ca urmare a cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+1,1%). Scaderi au inregistrat vanzarile de produse nealimentare (-1,7%) si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-0,7%).

Martie 2016 comparativ cu martie 2015

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, serie bruta, in luna martie 2016, comparativ cu luna martie 2015 a inregistrat o crestere cu 19,3% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+25,5%), vanzarile de produse nealimentare (+16,6%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+14,7%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2016, comparativ cu luna martie 2015 a inregistrat o crestere cu 18,5% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+26,0%), vanzarile de produse nealimentare (+15,5%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+12,7%).