In cazul creditelor pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta, au transmis joi oficialii CEC Bank, una dintre putinele institutii de credit cu capital romanesc. Decizia vina ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, mai spun reprezentantii CEC Bank.

Radu GheteaFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Creditele in valuta se vor acorda numai clientilor care obtin venituri in valuta creditului. De asemenea, avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul Legii Darii in Plata, atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, marja de dobanda aplicabila va creste cu 1 p.p. in cazul creditelor in lei, respectiv 2 p.p in cazul creditelor in valuta.

"Prin aceste modificari, CEC Bank isi adapteaza oferta de creditare noului cadru legislativ, decizia bancii avand ca prioritate protejarea intereselor intregului portofoliu de clienti. Cei peste 150 de ani de experienta si increderea pe care ne-o acorda clientii ne responsabilizeaza permanent si ne indeamna sa adoptam o atitudine prudenta, in conditii de competitivitate, pentru a asigura calitatea portofoliului de credite si o buna protectie a deponentilor bancii. Mai mult, ramanem in continuare deschisi dialogului cu clientii nostri, pentru a identifica impreuna cele mai potrivite solutii de finantare, perfect adaptate nevoilor acestora", a declarat domnul Radu Gratian Ghetea, Presedinte Director General CEC Bank.

Bancile locale au inceput sa ia masuri ca raspuns la promulgarea legii privind darea in plata, notam in urma cu doua zile, citand publicatia electronica bankingnews.ro. In urma cu putin timp, aceeasi publicatie anunta, in exclusivitate, faptul ca BRD a decis sa majoreze avansul la creditele ipotecare in lei si sa renunte la finantarile imobiliare in euro. Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania a inasprit si ea conditiile de acordare a imprumuturilor ipotecare, majorand avansul de la 15% la 30% pentru creditele in lei si de la 25% la 40% pentru cele in euro. Este tot mai previzibil ca bancile locale sa apeleze la majorarea avansului necesar pentru accesarea unui credit ipotecar ca raspuns la promulgarea legii privind darea in plata.

Exemple in acest sens sunt Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank, care au marit avansul pentru finantarile imobiliare in ultimele luni, la care se adauga UniCredit Bank care a testat intern un credit ipotecar cu optiune de dare in plata, produs ce presupune un avans si costuri mai mari fata de imprumutul ipotecar standard. Este de asteptat ca decizii similare sa fie luate si de BCR sau Banca Transilvania, care au anuntat, prin vocea managerilor, ca majorarea avansului este previzibila.