Reactia bancilor de a contesta in instanta notificarile de dare in plata ale clientilor, asa cum au anuntat, vor determina debitorii sa nu mai plateasca deloc ratele, astfel incat sa ajunga sa fie executati silit de catre banca si apoi sa faca notificarea pentru a scapa de datorii, a declarat pentru News.ro avocatul Gheorghe Piperea.

Gheorghe PipereaFoto: TNB

"Daca bancile au de gand sa aiba aceasta atitudine (de contestare in instanta ¬ n.r.), n-au decat, pentru ca oamenii vor gasi de cuviinta sa nu mai plateasca niciun fel de rata, sa vina la executare silita peste doi-trei ani si dupa aceea dau in plata", a afirmat Piperea, care a participat la scrierea legii privind darea in plata alaturi de initiatorul acesteia, deputatul PNL Daniel Zamfir.

El a punctat ca, daca toate bancile din Romania vor contesta toate notificarile de dare in plata, un efect care s-ar putea intoarce "cu violenta" impotriva institutiilor de credit in cateva saptamani de la momentul in care vor incepe "sa curga" contestatiile ar fi ca nimeni sa nu mai plateasca ratele la banca.

"Atunci chiar si cel care nu avea de gand sa dea in plata va spune: "bai, ia stai un pic, nu se poate specula aceasta prostie a bancilor? Hai sa fac si eu o notificare de dare in plata si timp de un an de zile nu mai platesc", a adaugat Piperea.

In instanta se ajunge daca banca refuza sa incheie la notariat contractul de dare in plata, iar in aceasta etapa cheltuielile de judecata sunt suportate de institutia de credit, iar plata ratelor si a dobanzilor se suspenda.

In cazul in care judecatorul accepta contestatia bancii si-i da castig de cauza, se revine la situatia anterioara, iar clientul plateste toate ratele si dobanzile care au curs in perioada in care a avut loc procesul.

"Atat timp cat banca are tupeul, tafna sa conteste, atat in faza de notificare, cat si in faza de hotarare a judecatorului, in pasul trei, toate efectele contractului sunt inghetate. Banca, daca are de gand sa conteste toate notificarile din tara, toate darile in plata si sa faca acest lucru tot sistemul bancar, n-are decat s-o faca pentru ca, in toata perioada, care poate sa dureze si doi ani, nu mai curg rate si dobanzi", a subliniat avocatul.

El considera ca nicio banca nu va castiga insa in instanta.

In ceea ce priveste costurile pentru persoanele care vor sa dea un imobil in plata, Piperea spune ca notificarea bancii la notar pentru darea in plata n-ar trebui sa coste mai mult de 50 de lei, iar daca documentul este intocmit de un avocat, pretul ar trebui sa fie de circa 100-150 de lei.

Taxele notariale si comisioanele se aplica in pasul al doilea al procedurii, cand se semneaza contractul de dare in plata la notar, daca de la momentul notificarii cele doua parti nu au ajuns la o intelegere prin negociere.

Autentificarea contractului trebuie sa tina cont de listele de preturi pe zone pe care le au notarii.

"Pentru un apartament care valoreaza 45.000 de euro, dupa estimarile mele, toate taxele ar trebui sa fie de maxim 4.000 de lei, cu tot cu notarul. Daca costa mai mult, trebuie sa te duci la alt notar. Iar 1.000 de euro ca sa scapi de datorii pe 25 de ani nu este o suma foarte mare", a mentionat Piperea.

Avocatul va organiza marti o dezbatere, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, la care va participa si initiatorul legii, pentru a furniza celor interesati toate detaliile despre procedura de dare in plata.

Astfel, Piperea va pune la dispozitie maxim 32 de modele de notificari de dare in plata si tot atatea notificari de intrerupere a executarii silite pentru eliberarea de datorii a debitorului caruia i s-a vandut deja imobilul ipotecat.

Avocatul a mentionat ca va prelua un proces in instanta in care darea in plata va fi contestata si unul in care banca va refuza eliberarea de datorii a clientului deja executat.

Legea darii in plata va intra in vigoare vineri, 13 mai, la 15 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Persoanele care vor putea beneficia de aceasta lege trebuie sa fie consumatori persoane fizice, cu credite imobiliare/ipotecare de maxim 250.000 de euro, inclusiv credite de nevoi personale cu ipoteca, conditia fiind ca finantarile sa fi fost contractate pentru achizitia, constructia, extinderea, modernizarea, amenajarea sau reabilitarea unui imobil cu destinatia de locuinta sau garantia sa include cel putin un imobil cu destinatia de locuinta.

De asemenea, se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit de catre banci, pentru a le fi sterse datoriile ramase.

Majoritatea bancilor au anuntat ca vor contesta in instanta primele notificarile de dare in plata, respectiv aspectele de neconstitutionalitate ale legii, care vizeaza in principal aplicarea retroactiva si incalcarea dreptului de proprietate.

Mai mult, noua banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la 30-40%.

Cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD si Alpha Bank au aplicat masuri dupa votul din Camera Deputatilor, din 13 aprilie.

De asemenea, banca de stat CEC Bank a anuntat joi ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

BCR a majorat luni avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finantare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.