"Am fost nevoiti sa refacem proiectiile privind inflatia ca urmare a intrarii in vigoare a legii darii in plata. Pentru ca in Romania legile trebuie sa se aplice asa cum sunt. Noi ne mentinem opinia cu privire la aceasta lege repetand ca legea induce incertitudine. Iar asta inseamna descurajarea creditului. Ca urmare si cresterea economica va fi atenuata. Am efectuat revizuiri descendente datorate revizuirii in jos a deviatiei PIB ca urmare a efectelor probabile ale implementarii legii darii in plata. Trebuie sa asteptam sa vedem exact efectele, dar e clar ca efectul asupra creditarii va fi unul de atenuare a ei", a spus marti Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului privind inflatia.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Citeste integral Raportul in atasament.

"Societatile de audit au o pozitie comuna si ca multi se duc spre "loss event" (eveniment care ptoduce pierderi) si care necesita capital si provizioane. Multe banci se uita la Regulamentul 575 al UE. Bancile se vor uita care e portofoliul de credite afectate de lege si care va fi comportamentul debitorilor", a mai adaugat Isarescu.

Scenariul de bază prevede încetinirea marginală a creșterii economice în 2016 și 2017 față de anul 2015, pe fondul unei evoluții anticipate încă alerte a cererii interne. Aceasta va fi susținută de expansiunea consumului și a investițiilor, a căror influență cumulată este însă de așteptat a fi atenuată de efectele implementării Legii privind darea în plată, se arata in Raportul privind inflatia lansat marti de BNR.

Față de februarie 2016, deviația PIB a fost revizuită la niveluri care implică presiuni inflaționiste mai puțin accentuate pe intervalul de prognoză. Revizuirea a avut în vedere, pe lângă actualizarea datelor istorice privind PIB, reevaluarea efectelor conduitei expansioniste a politicii fiscale și ale celei a veniturilor, reconfigurarea influenței condițiilor monetare reale, precum și estimarea, marcată însă inerent de incertitudine ridicată, a impactului implementării Legii privind darea în plată, potrivit Raportului.

O sursă suplimentară de risc este reprezentată de aplicarea Legii privind darea în plată, din perspectiva incertitudinii4 inerente asociate evaluării impactului acesteia asupra cadrului macroeconomic intern, mai mentioneaza Raportul.

N.Red. Pe termen scurt PIB poate fi mai mare decat PIB potential, ceea ce implica acumularea temporara de presiuni inflationiste. Intrucat aceste presiuni devin cu atat mai mari cu cat productia creste fara ca preturile sa se modifice (sau cu cat ele se modifica mai lent decat productia), abaterea productiei de la PIB potential, denumita deviatia PIB, este utilizata drept masura sintetica a intensitatii presiunilor asupra preturilor acumulate in economie. O deviatie PIB pozitiva (unde PIB curent este mai mare decat cel potential) indica presiuni inflationiste.

Simetric, o deviatie PIB negativa indica presiuni deflationiste (in sensul scaderii preturilor). Pe termen lung, presiunile acumulate se elibereaza, preturile devin flexibile, iar deviatia PIB tinde totdeauna catre zero, aducand PIB la nivelul potential (de trend).

Intrucat presiunile inflationiste implica un PIB curent peste cel potential, iar PIB curent este egal cu cantitatea de bunuri si servicii solicitata de cumparatori la preturile in vigoare, o deviatie PIB pozitiva este denumita si exces de cerere. Excesul de cerere poate fi redus sau eliminat prin politici macroeconomice - monetare, fiscale, de venituri. Politica monetara poate actiona asupra excesului de cerere printr-o varietate de instrumente, o masura clasica fiind

aceea de majorare a dobanzilor.

Aceasta urmareste sa creeze stimulente pentru cresterea economisirii, astfel incat o mai mica parte a veniturilor sa fie destinata cheltuirii in perioada curenta. In acelasi timp, dobanzile mai mari duc la cresterea costului indatorarii, temperand efectuarea de cheltuieli finantate prin credite. Incetinirea ritmului de cheltuire a veniturilor in perioada curenta duce la diminuarea presiunilor cererii asupra productiei, reducand sau eliminand deviatia PIB curent de la potential. Ca urmare, este inlaturata cauza potentialelor cresteri viitoare de preturi. Estimarea deviatiei PIB este o sarcina dificila, in primul rand pentru ca PIB potential este o variabila neobservabila. Astfel, cunoscand nivelul efectiv al PIB real, nu se poate determina direct ce proportie din acesta reprezinta PIB potential si, respectiv, exces de cerere. Estimarea excesului de cerere se face indirect, folosind atat metode statistice, cat si opiniile expertilor.