Agricultura romaneasca este expusa unui risc ridicat de seceta din cauza infrastructurii de irigatii. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) formata din investitorii locali si straini, considera necesare accelerarea procesului legislativ pentru infrastructura principala de irigatii si deblocarea fondurilor alocate pentru infrastructura. In privinta asigurarilor agricole, CDR sustine crearea de fonduri mutuale care sa inlocuiasca platile din alte surse in caz de catastrofe neacoperite de asiguratori. Romania risca sa piarda incasari directe din Pilonul I din Politica Agricola Comuna, al carei sistem de plati urmeaza sa fie implementabil numai pe baza identificarii cadastrale a terenurilor.

Organizatia considera necesara respectarea liberei concurente in raport cu industria de asigurari, in ceea ce priveste folosirea subventiilor disponibile din partea Uniunii Europene si a statului roman. Grupul de lucru pentru Agricultura considera ca deciziile esentiale pe aceasta tema tin de numarul de fonduri, caracterul obligatoriu, participarea statului si modelul de guvernanta.

Grupul de lucru pentru Agricultura din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei se reuneste de peste 3 ani pentru a discuta si propune solutii concrete la probleme de interes comun si public din sfera agriculturii.

Grupul de lucru este in dialog deschis cu autoritatile despre cadastrarea terenurilor agricole, despre dezvoltarea infrastructurii de irigatii, dar si despre asigurarile agricole sau educatie si cercetare in agricultura. CDR monitorizeaza progresul implementarii masurilor in aceste domenii.

Lipsa cadastrului terenurilor agricole la nivel national este principala problema in agricultura pentru ca blocheaza dezvoltarea si finantarea activitatii agricole din Romania.

Cadastrul este, in primul rand, un instrument care garanteaza proprietatea privata si creeaza un mediu investitional sigur. In absenta sa, astazi, terenurile nu pot fi folosite drept colateral pentru imprumuturile bancare, infrastructura de irigatii nu poate fi dezvoltata, iar agricultura performanta este impiedicata de imposibilitatea comasarii terenurilor.

Coalitia considera necesare o mai buna promovare a educatiei in domeniul agricol, revitalizarea liceelor de profil, pe modelul invatamantului dual, si prioritizarea restructurarii cercetarii in agricultura.

CDR este o initiativa privata, apolitica, care reuneste in total 45 de organizatii sau membrii asociati.

Coordonarea Coalitiei este asigurata de un Consiliu Director format din Presedintii si Vice-presedintii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Camerei de Comert Americane in Romania, (AmCham), Camerei de Comert Franceze in Romania (CCIFER), Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Romanian Business Leaders (RBL).