"Nu vrem sa ingradim accestul tinerilor la credite astfel incat ne gandim la o varianta in care cresterea respectivului avans sa fie facuta diferentiat, in functie de profilul de risc al solicitantului", au declarat miercuri pentru HotNews surse din institutie. Momentan se lucreaza la diferite scenarii, cel mai probabil fiind acela in care tinerii care vor solicita un credit pentru locuinta vor avea de dat un avans mai mic decat cei care solicita un credit pentru firma garantat cu o proprietate imobiliara. au mai spus sursele citate. De asemenea,avansul ar putea fi diferentiat in functie de plafonul creditului cerut. Banca Transilvania este ultima banca din top 5 care nu a anuntat inca ce reactie va avea la legea darii in plata.

HotNews.roFoto: Hotnews

Surse din piata bancara au mai declarat HotNews ca e sigur ca bancherii vor ridica exceptia de neconstitutionalitate la CCR, insa se asteapta ca si initiatorii sa reactioneze si sa invoce neconstitutionalitatea plafonului de 250.000 de euro, "caz in care ne-am putea trezi ca lege e valabila indiferent de plafon. Singurul lucru care se poate spune in prezent este ca nesiguranta e generala, iar clientii ne suna sa ne intrebe daca sa-si retraga banii ca sa-i plaseze in alte active. E dezastru", spune bancherul citat.

Reamitim ca majoritatea bancilor au crescut deja sumele solicitate drept avans pentru imprumuturi, ca urmare aparitiei legii darii in plata. BCR tocmai a anuntat o asemenea crestere a avansului. In urma cu cateva zile, CEC Bank a confirmat si ea ca in cazul creditelor pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta.

Creditele in valuta se vor acorda numai clientilor care obtin venituri in valuta creditului. De asemenea, avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul Legii Darii in Plata, atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, marja de dobanda aplicabila va creste cu 1 p.p. in cazul creditelor in lei, respectiv 2 p.p in cazul creditelor in valuta.

CEC Bank este cea mai recent intrata in hora. Inaintea ei, BRD anunta ca a decis sa majoreze avansul la creditele ipotecare in lei si sa renunte la finantarile imobiliare in euro. Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania a inasprit si ea conditiile de acordare a imprumuturilor ipotecare, majorand avansul de la 15% la 30% pentru creditele in lei si de la 25% la 40% pentru cele in euro.

Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank, au marit si ele avansul pentru finantarile imobiliare iar UniCredit Bank a testat intern un credit ipotecar cu optiune de dare in plata, produs ce presupune un avans si costuri mai mari fata de imprumutul ipotecar standard.