Agentia Nationala de Administrare Fiscala propune o noua Declaratie 088 simplificata prin numarul mai mic de intrebari, scutirea detinatorilor codului de TVA de obligatia redepunerii declaratiei si eliminarea unor formalitati inutile, transmite Agentia intr-un comunicat. La debirocratizarea procesului contribuie eliminarea obligatiei depunerii cazierul fiscal si apostilarii diplomelor de studii, incadrarea veniturilor administratorilor in categorii generice fara precizarea sumelor si simplificarea declararii situatiilor de insolventa.

Dragos Doros, presedinte ANAFFoto: NNDKP

ANAF a initiat aceste modificari in urma dialogului cu reprezentantii mediului de afaceri si dupa ce a identificat solutii pentru corelarea unor seturi de date deja stocate in bazele de date interne.

Pe langa obiectivele majore de crestere a conformarii voluntare si de combatere a evaziunii fiscale, ANAF urmareste si asigurarea unui program de cooperare si consultare cu mediul de afaceri in vederea identificarii problemelor si stabilirii in comun a unor solutii care sa permita eficientizarea activitatii administrative. In acest context, urmare analizarii efectelor si influentelor aplicarii procedurii de evaluare a intentiei si a capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice in sfera TVA, precum si analizei propunerilor venite din partea mediului de afaceri in legatura cu aceasta, a fost elaborat un proiect de ordin care modifica si completeaza atat ordinul in vigoare, cat si anexa " Declaratia 088" simplificata in raport cu cea existenta.