Prima zi e nerelevanta, ne-au spus chiar bancherii. Oamenii ezita, se duc sa discute cu avocatii sau cu notarii, dar nu notifica banca neaparat. Avem instalate aplicatii si fluxuri de informatii care ne permit sa monitorizam in timp real numarul de notificari depuse. "Sunt sub 10 ca numar", au transmis reprezentantii a doua banci locale din varful clasamentului bancar.

HotNews.roFoto: Hotnews

O cifra relevanta ar putea fi obtinuta dupa circa doua saptamani, spun aceleasi surse, cand oamenii se dumiresc despre ceea ce au de facut si mai ales despre cat ii costa. Deocamdata, au notificat bancile doar cei carora cutitul le era la gat, mai spun acestia. HotNews a incercat sa obtina date reale de la asociatiile bancare prezente (ARB si CPBR), dar acestea nu monitorizeaza notificarile privind darea in plata, asa incat pana la urma am incercat sa obtinem reactii individuale de la fiecare banca in parte.

Patru dintre bancile consultate de HotNews ne-au prezentat print-screen-uri cu privire la notificarile semnalate in sistem, iar acestea sunt mult sub numarul estimat de avocati.

Una dintre bancile cunoscute ca fiind agresive pe segmentul imprumuturilor in franci a primit in prima zi in care darea in plata a intrat in vigoare circa 27 de notificari. Este si banca cu cele mai multe inregistrari oficiale primite, pana vineri la ora 16.

Ce au de facut clientii care vor sa dea in plata:

  • Pasul intai: Notificarea bancii despre intentia de a da in plata. Costuri: Greu de estimat. In prezent se apropie de 4000 de lei dar ele ar putea fi modificate

Mai intai, trebuie sa verificati daca va incadrati in categoriile celor care pot da in plata. Potrivit art. 4. din legea darii in plata trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

1. Suma împrumutata sa nu depăşeasca echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit;

2. creditul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

3.să nu fiti condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care doriti sa dati in plata

Dupa ce ati verificat incadrarea in situatiile de mai sus, puteti trece la notificarea bancii. Notificarea se face prin intermediul unui avocat, unui executor sau a unui notar. Notificarea suspenda efectele contractului de credit, prin urmare debitorii nu mai sunt obligati la plata ratelor.

Unde se trimite notificarea? Potrivit avocatului Piperea, citat de Profit.ro, notificarea trebuie trimisă la sediul central al băncii, dar e bine ca o copie a actelor să ajungă și la sucursala unde e înscris creditul. Notificarea trebuie să includă un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul bancii să vina la notarul public propus – nu mai puțin de 30 de zile - pentru a semna actul translativ de proprietate, care "inchide" contractul de credit.

Banca are posibilitatea imediat dupa notificare, sa conteste aceasta decizie de dare in plata.

  • Pasul al doilea: Astepti 30 de zile sa vezi daca banca va contesta. Daca nu contesta, se semneaza actul translativ de proprietate si gata. Daca nu....

O va face? Mai mult ca sigur. "Aceasta lege a fost in centrul unei dezbateri fara precedent in ultimii ani. S-au exprimat in privinta ei clientii, bancile si asociatiile de breasla, societatea civila, institutii internationale importante, institutia prezidentiala, la fel au facut-o si trei dintre cele patru puteri intr-o democratie : executivul, legislativul si mass-media, de multe ori cu pozitii divergente. Singura putere care nu s-a pronuntat, si este important sa o faca, este puterea judecatoreasca. In lege au ramas nenumarate aspecte care trebuie lamurite. Este retroactiva? Ingradeste dreptul de proprietate asupra banilor? Intervine in relatiile contractuale intre parti ? Iata cel putin trei intrebari in privinta carora puterea judecatoreasca ar trebui sa se pronunte", au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii BRD.

Un alt motiv de contestatie ar putea fi modificarile aduse casei fara acordul bancii.

"Este probabil ca legea sa devina dificil de aplicat in toate cazurile in care proprietarul a adus modificari, schimbari de destinatie etc, fara acordul creditorului. De asemenea, va fi dificil de aplicat in situatia in care imobilul nu va putea fi transmis noului proprietar dintr-o varietate de cauze – de la probleme aparute in structura imobilului sau degradare, pana la neplata obligatiilor fiscale si locative ale fostului proprietar", mai spun reprezentantii BRD.

Ce se intampla daca sunt ipotecate mai multe bunuri?

Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, sustine avocatul Adrian Cuculis.

Prevederile propunerii legislative nu se vor aplica doar contractelor de credit încheiate după intrarea în vigoare a actului, ci şi celor aflate în derulare la acel moment dar si celor care sunt in executare silita sau cei carora li s-a vandut imobilul in procedura de executare silita!

  • Pasul al treilea, in cazul in care banca nu vine la notar sau refuza sa primeasca imobilul

În zece zile de la data comunicării notificării debitorului, banca poate contesta în instanţă îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii de dare în plată. În cazul admiterii contestaţiei, părţile vor fi repuse în situaţia iniţială. Dacă creditorul nu respecta insa prevederile proiectului de lege, debitorul poate cere în instanţă atât stingerea creditului ipotecar, cât şi transmiterea dreptului de proprietate. În acest caz, acţiunea va fi scutită de taxa judiciară de timbru.

Cererea va fi judecată cu celeritate, cu citarea părţilor, de către judecătoria din circumscripţia de domiciliu a debitorului. Apoi, hotărârea instanţei va putea fi atacată cu apel, în maximum şapte zile de la comunicare.

“Până la soluţionarea definitivă a cererii (…), se menţine suspendarea oricărei plăţi către creditor, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de către creditor sau de către persoane care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului”, mai este notat în document.

  • Este darea in plata o modalitate de a forta banca sa negocieze?

"Negocierea este oricum parcursa de fiecare data cand exista dificultati in rambursare, independent de legea darii in plata. Dosarele cu rambursari dificile sunt analizate individual, cu particularitatile lor, si se ofera alternative personalizate – restructurare, suspendare pe o perioada determinata, pornind de la ideea ca toate partile pierd daca un client isi pierde propria casa. Avem o rata mare de succes in a ajuta clientii sa traverseze perioade dificile ramanand in casa pe care si-au achizitionat-o, pentru ca piata creditului ipotecar a fost si ramane o prioritate strategica pentru BRD. In ceea ce priveste viitoarele solicitari de dare in plata, este prematur sa discutam despre proceduri atata timp cat procesul de aplicare se anunta neclar si dificil", spun reprezentantii BRD, la solicitarea HotNews.ro

Ce e bine sa stiti daca ati decis sa dati in plata! Mare atentie, chiar daca bancile nu va vor spune acest lucru in mod explicit: pentru o perioada de cativa ani de zile, nicio alta banca n-o sa va imprumute, sau daca o va face, vi se vor fixa dobanzi ridicate pentru ca veti fi considerata o persoana cu risc crescut la creditare, care risca sa dea oricand in plata