Al treilea finantator din economie, Banca Transilvania, a parasit Consiliul Patronatelor Bancare, ramanand membra in Asociatia Romana a Bancilor, fondata de Radu Ghetea, au confirmat pentru HotNews oficiali ai BT. Oficial, BT nu mai poate aloca resurse in mod permanent ca membru al CPBR, desi in cazul ARB aceleasi resurse nu constituie o problema. Din CPBR a plecat si Oana Petrescu, fost executiv BCR si in prezent partener Deloitte. Petrescu fusese numita anul trecut director executiv al CPBR.

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen si unul dintre fondatorii CPBRFoto: Hotnews

​“Relatia dintre Banca Transilvania si CPBR a provenit din faptul ca, achizitionand anul trecut Volksbank Romania, BT a preluat in mod automat pentru o perioada drepturile si obligatiile VBRO ca membru CPBR. BT si-a exprimat disponibilitatea de a colabora in continuare cu CPBR la nivel institutional pe proiecte de interes comun, insa fara a mai putea aloca resurse in mod permanent ca membru”, au aratat pentru HotNews.ro intr-o pozitie comuna pentru reprezentantii BT si ai CPBR.

In prezent pe piata bancara opereaza doua asociatii ale bancilor. Prima, Asociatia Romana a Bancilor, a fost fondata in mai 1991 de catre Radu Gratian Ghetea, unul dintre "veteranii" sistemului bancar.

In urma mai multor discutii interne si a doua incercari esuate de a-l schimba pe Radu Ghetea din fruntea Asociatiei, in aprilie 2014 o parte dintre bancile din ARB s-au desprins, fondand Consiliul Patronatelor Bancare. Bancile fondatoare ale CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank. Ulterior, la CPBR au aderat ING, Volksbank si Bancpost.