Dupa ce Banca Transilvania a parasit CPBR (Consiliul Patronatelor Bancare din Romania), de la 1 iunie urmeaza ca si BRD-GSG sa plece, au declarat pentru HotNews surse apropiate BNR. Reprezentantii BRD nu au putut fi contactati pentru a confirma informatia, iar oficialii CPBR au declarat ca nu confirma si nu infirma. "Nu pot nici confirma si nici infirma decizia BRD-GSG de a iesi din CPBR pentru simplul fapt ca e decizia conducerii bancii. Orice banca membra a CPBR e libera sa paraseasca organizatia patronala, cu respectarea Statutului acesteia pe care si l-au asumat, dupa cum orice alta banca e libera sa solicite alaturarea la CPBR", au spus pentru HotNews oficialii CPBR. Citeste in text si reactia presedintelui Raiffeisen, Steven van Groningen, transmisa aseara HotNews.

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen si unul dintre fondatorii CPBRFoto: Hotnews

Creata ca o alternativa mai dinamica la Asociatia Romana a Bancilor, cu rol inclusiv in dialogul tripartit, CPBR s-a dovedit pana acum mult mai transparent si comunicativ decat Asociatia Romana a Bancilor, ramasa o uniune a jucatoriilor din industria bancara pe care Radu Ghetea a condus-o multi ani de zile cu mana de fier. Dealtfel, opacitatea fostei conduceri a ARB a si fost si unul din motivele pentru care s-a infiintat alternativa numita Consiliul al Patronatelor Bancare. Initial, fostul presedinte al BRD Patrick Gelin i-a propus lui Ghetea transformarea Asociatiei intr-un patronat, in care “vocea” fiecarei banci sa pondereze in functie de dimensiunea bancii. Nu s-a putut, astfel ca in 2014, a aparut CPBR.

Surse din piata bancara cu care HotNews.ro a discutat au marturisit ca la mijloc a fost o chestiune de orgolii. Cei plecati ar fi dorit mai multe functii in cadrul organizatiei,iar ARB le-ar fi oferit satisfactie, in vreme ce “dezertorii” spun ca au existat disensiuni cu privire la pozitionarea publica referitoare la anumite subiecte. Adevarul este ca de obicei la mijloc, fiecare parte avand dreptatea sa.

Lhotte, actualul CEO al BRD a acordat un interviu in care sugera ca ARB si CPBR sa fuzioneze, lucru inacceptabil pentru actual conducere a Patronatelor si care “intorcea” eforturile predecesorului sau, Gelin avand o relatie tensionata cu Radu Ghetea.

Deocamdata, intre cele doua organizatii bancare se da o lupta surda pentru reprezentativitate, lupta pe care cantitativ, ARB o domina. CPBR sta mai bine insa la capitolul comunicare si dinamism.

"Opinia mea este ca sistemul bancar trebuie sa fie implicat in dialogul social tripartit in mod oficial, pentru ca trebuie sa reprezentam mediul de afaceri, clientii nostri, in elaborarea politicilor publice care au impact in economie. De aici a venit nevoia de a fonda un patronat. La momentul respectiv, fiind membru in Consiliul Director al ARB, am propus colegilor ca ARB sa se transforme in acest patronat, propunerea insa nu a trecut de Consiliul Director. In special bancile mari au vazut necesitatea unui patronat, si este firesc sa fie asa, pentru ca au si experienta si vad dialogul tripartit ca aducator de valoare. Nu este mai putin adevarat ca participarea activa atat in ARB, cat si in CPBR necesita resurse importante, nu doar financiare, ci si umane", a declarat opentru HotNews, Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, una dintre bancile fondatoare CPBR.

In ultimii ani, bancile mari au ridicat in ARB inclusiv problema modificarii de statut pentru a pune in acord contributiile financiare (bancile contribuie la ARB proportional cu marimea lor) cu ponderea voturilor (care sunt egale). Cu alte cuvinte, faptul ca ai sau nu o pozitie in conducerea ARB nu da tractiune neaparat prioritatilor bancilor mari, cu toate ca acestea contribuie cel mai mult la bugetul asociatiei.

Trebuie subliniat faptul ca cele doua organizatii sunt complet diferite, CPBR fiind patronat, cu rolul definit inclusiv in legislatia privind dialogul social, iar ARB este o organizatie a industriei, mai precizeaza van Groningen. "Nu trebuie uitat si faptul ca membrii patronatului sunt si membri ai ARB, unde contribuim semnificativ nu doar financiar, dar si cu expertiza specialistilor nostri, in comisiile tehnice ale ARB", mai precizeaza executivul Raiffeisen Bank.

La randul lor, reprezentantii CPBR spun ca e surprinzator ca alaturarea BT la CPBR a trecut neobservata, dar ca parasirea organizatiei a devenit brusc un fapt "vizibil si comentat": Personal, consider un pic surprinzator faptul ca atunci cand Banca Transilvania s-a alaturat CPBR prin respectarea drepturilor si obligatiilor ce au derivat din achizitia Volksbank, acest lucru a trecut neobservat. Acum insa, la mai bine de o luna dupa ce BT a iesit din CPBR, acest lucru a devenit brusc vizibil si comentat, au transmis HotNews reprezentantii Patronatelor. Acestia au dorit sa precizeze ca o fuziune CPBR-ARB este putin probabila din punct de vedere tehnic si al specificului.

"CPBR e o organizatie patronala, infiintata potrivit Legii Dialogului Social, afiliata la Confederatia Concordia, pe cand ARB e o asociatie profesionala respectabila, cu vechime in domeniu, deci o fuziune e putin probabila dpdv tehnic si al specificului. Indatoririle si activitatile membrilor unei organizatii patronale presupune implicare si alocare de resurse umane si banesti mai mari, dat fiind faptul ca pe langa multiplele provocari ale perioadei recente din sectorul bancar, bancile membre ale patronatului sustin si alte activitati specifice dialogului tripartit . In acest sens, e posibil ca unele banci sa se simta mai confortabil reprezentate doar in ARB, unde sunt deja prezente prin reprezentanti in Consiliul Director, pe cand altele, cum e cazul tuturor bancilor membre CPBR, au ales sa ramana membre in ambele organizatii. Cu aceasta cred ca am lamurit inclusiv faptul ca bancile membre CPBR nu s-au de ARB ci au incercat sa desfasoare activitati de cele mai multe ori complementare, in interesul intregii comunitati bancare", mai spun oficialii Patronatelor Bancare

Reamintim ca recent, Oana Petrescu, fostul director executiv al CPBR numit in functie in urma cu mai putin de un an, a parasit si ea organizatia