Capitalul bancilor care activeaza pe piata romaneasca a inceput sa scada din momentul in care Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial si mai ales dupa ce aceasta a intrat in vigoare, in data de 13 mai, ceea ce ar putea obliga actionarii acestora sa aduca fonduri suplimentare, sustine consilierul pe strategie din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu. "La aceasta ora, capitalul bancilor este in pericol. Din clipa in care Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial, clipa 1, si clipa 2, cand aceasta lege a intrat in vigoare in 13 mai, capitalul bancilor a inceput sa scada treptat si nu stim pana unde va scadea", mai spune Vasilescu.

"Sunt calcule facute cu cifrele in fata, cu legile in fata, si s-ar putea sa vedem cum bancile vor fi constranse tot mai mult sa aduca de afara capital", a mai adaugat consilierul pe probleme de strategie al BNR, care a precizat ca vorbeste in nume personal, si nu exprima opinia BNR.

Potrivit acestuia, discursurile anti-banci sunt, de fapt, un discurs anti-national.

"Astazi, intr-un discurs public, excesiv de populist, auzim vorbe de genul "sa nu ne purtam cu manusi cu bancile, putem sa le fortam cat vrem, pentru ca nu o sa plece cainele de la macelarie". Este expresia cea mai anti-nationala pe care cineva o poate rosti si pe care cineva o poate auzi", a mai spus Vasilescu.

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si a intrat in vigoare pe 13 mai.

Conform acesteia, orice persoana fizica, consumator, care are un credit garantat cu ipoteca cu o valoare mai mica de 250.000 echivalent euro la momentul contractarii, poate opta sa predea casa bancii in schimbul stergerii creditului ramas de plata, printr-o notificare transmisa institutiei de credit in acest sens.