Aproape 250 de primarii accepta in prezent plata cu cardul online a taxelor si impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro - Sistemul National Electronic de Plata Online, in crestere cu peste 30% fata de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populatia urbana si bancarizata a Romaniei, s-a aratat luni intr-o conferinta la care au participat ministrul Comunicatiilor, Marius Bogdan, cel al Finantelor, Anca Dragu, dar si seful ANAF Dragos Doros. Dealtfel, ANAF va fi inrolat din toamna in sistem, cel putin asa spunea luni ministrul Finantelor, Anca Dragu

Ministrii Bostan si Dragu la conferinta de luniFoto: Hotnews

"ANAF a inceput deja demersurile si speram ca din toamna, cel putin la nivelul persoanelor fizice, taxele locale sa poata fi platite prinGhiseul.ro. Din motive ce tin de confidentialitate a datelor, platile vor fi procesate in maxim 5 zile. Pana cand ANAF se va inrola in sistem, taxele locale si impozitele pot fi platite in numerar la ghiseu, prin ordin bancar, prin internet banking sau prin mandat postal", a explicat Anca Dragu

Apetitul romanilor pentru plata online a taxelor si impozitelor locale a crescut semnificativ in 2016, avand in vedere ca valoarea si numarul tranzactiilor efectuate prin Ghiseul.ro in primele patru luni insumeaza aproape o treime din toate platile realizate de la lansarea platformei nationale pana in prezent. In primele patru luni din 2016 s-au facut circa 76.000 de plati cu cardul, in valoare totala de peste 21 milioane lei.

Prin comparatie, in perioada 2011 - 2016, pe Ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plati in suma de peste 70 milioane lei.

Lansat in 2011, Ghiseul.ro este un proiect derulat in parteneriat de Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR) si Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale.

In cei cinci ani de functionare, platforma a inregistrat mai multe momente de referinta, atat din punct de vedere tehnic, cat si in ceea ce priveste utilizarea. Doar in ultimul an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la depasirea pragului de 100.000 de utilizatori activi in luna martie 2016, plata amenzilor de circulatie fara niciun drum catre administratiile locale datorita optiunii de incarcare a copiei procesului verbal direct in sistem si transmiterii automate catre primaria beneficiara, precum si plata online a taxelor si impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din Bucuresti).

"Ghiseul.ro este pentru AADR un proiect asumat, cu o importanta deosebita pentru educarea financiara a populatiei din Romania si pentru dezideratul nostru de digitalizare a relatiei dintre cetatean si institutiile publice. Administrarea acestui proiect impreuna cu APERO s-a dovedit a fi o reteta de succes in care am reusit sa punem in comun resurse logistice si expertiza, in scopul dezvoltarii si promovarii sistemului. Obiectivele noastre comune sunt ca in urmatorii doi ani sistemul sa depaseasca 500.000 de utilizatori unici si sa acopere o gama cat mai larga de servicii din interactiunea cetateanului cu institutiile publice, atat la nivel central, cat si local. In acest moment, Ghiseul.ro este singurul sistem national dedicat persoanelor fizice, 100% online atat din perspectiva autentificarii cat si a realizarii platilor, care asigura interoperabilitatea bazelor de date ale institutiilor publice locale. Ghiseul.ro este sistemul cu cei mai multi utilizatori unici persoane fizice si acopera cea mai mare parte din populatia bancarizata din Romania", a declarat Delia Popescu, presedinte al Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei.

"In 2016 se implinesc cinci ani de Ghiseul.ro, rezultat al parteneriatului dintre autoritatile publice si mediul privat. Eforturile comune si expertiza tuturor partilor implicate, respectiv Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala prin AADR si APERO prin membrii sai - organizatiile internationale de plata Visa Europe si MasterCard, institutii financiar bancare, procesatori si integratori de plati electronice, producatori de soft - au contribuit la succesul proiectului. Evolutiile foarte bune din 2016 dovedesc ca platforma se dezvolta tot mai rapid, in conditiile in care cresc atat interesul populatiei fata de platile online, cat si preocuparea autoritatilor de a oferi contribuabililor servicii moderne de plata. Daca primariile vor continua sa se inroleze pe platforma www.ghiseul.ro in acelasi ritm ca in primele luni ale anului, ne asteptam ca pana la sfarsitul lui 2016 numarul lor sa creasca cu 50%. Suntem increzatori ca platforma se va dezvolta in continuare, implicand si alte institutii la nivel central si local", a declarat Razvan Faer, presedinte APERO.

Peste 115.000 de contribuabili si-au activat contul pe www.ghiseul.ro in perioada 2011-2016. Principalul avantaj al platii impozitelor si taxelor locale online cu orice card pe Ghiseul.ro este posibilitatea de a plati oricand si de oriunde, fara comision. Mai mult, contribuabilii inrolati pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plati taxele si impozitele locale pentru alte proprietati detinute pe teritoriul Romaniei, cu conditia ca municipalitatea pe raza careia se afla proprietatea sa fie inrolata in sistem.