Ca si anii anteriori, 2015 a venit cu un declin demografic. Natalitate in scadere, decese in crestere, maturizarea varstei parintilor la prima casatorie, dar si o constanta a ultimilor ani: familiile cu ambii parinti salariati care fac copii sunt sub jumatate din totalul celor care au adus copii pe lume in anul trecut. Repet: declinul populatiei va avea un impact sever asupra economiei si educatiei in primul rand. Numarul tot mai mic de elevi de varsta scolara va presupune desfiintarea mai multor posturi de profesori/invatatori, populatia apta de munca se va rari si ea, ceea ce va pune o mare presiune asupra fiscalitatii. Din tot mai putine contributii Statul va trebui sa asigure tot mai multe pensii. De unde bani?

HotNews.roFoto: Hotnews
  • 1. De la 8.8 nou nascuti la mia de locuitori, anul trecut am coborat la 8.4 nou nascuti

In anul 2015, mai mult de jumatate (51,5%, respectiv 96568 copii) din totalul nascutilor-vii au fost baieti. Scaderea numarului de nou-nascuti a avur loc si la orase dar mai ales in zonele rurale, unde s-au nascut cu 16,8% mai putini copii decat in urban. In anul 2015 rata natalitatii a fost de 8,4 nascuti-vii la mia de locuitori, in scadere fata de cea din 2014 (cand s-au inregistrat 8,8 nascuti-vii la 1000 locuitori). Mai putini copii acum inseamna mai putini viitori elevi, studenti, posibili salariati samd. Asta inseamna clasem mai putine la scoli, profesori mai putini, dar si contributii salariale mai mici, daca nivelul acestora se pastreaza. Nu mai discutam acum ultra-fumatul subiect al pregatirii scolare actuale care nu pare sa se intersecteze cu ceea ce se cauta pe piata.

  • 2. Mamele nasc la varste tot mai inaintate

In anul 2015, varsta medie a mamei la nastere a fost 28,3 ani, in usoara crestere fata de anul 2014 (28,2 ani). Mamele din mediul rural au nascut, in medie, la o varsta mai mica, 26,8 ani comparativ cu cele din mediul urban, unde varsta medie la nastere a fost de 29,5 ani. Dealtfel, si casatoriile au loc la varste tot mai inaintate.

In anul 2015, varsta medie la data casatoriei a crescut fata de anul 2014 atat la barbati cat si la femei. Astfel, varsta medie la casatorie inregistrata in anul 2015 fost de 32,5 ani la barbati si 29,1 ani la femei. Decalajul intre varsta medie a sotilor a fost de 3,4 ani.Varsta medie a barbatilor la data casatoriei a fost cuprinsa intre 34,5 ani in Municipiul Bucuresti si 30,6 ani in judetul Salaj, iar varsta medie a femeilor la data casatoriei a fost cuprinsa intre 31,6 ani in Municipiul Bucuresti si 26,9 ani in judetul Bistrita-Nasaud. Trist.

  • 3. La tara, situatia e dramatica. Una din trei mame nu are serviciu

Jumatate (50,3%) din numarul total al nou nascutilor inregistrati in Romania au mame salariate, iar 39,3% au mame casnice. Discutam de nou nascutii vii, cei care mor la nastere fiind scosi din ecuatie. Situatia difera mult la oras fata de zonele rurale. Astfel, in mediul urban 6 din zece mame (ne referim strict la anul 2015) erau salariate. In zonele rurale, numai 3 mame din 10 aveau un salariu. In familiile in care tatal este salariat si mama casnica s-au nascut 30285 copii (16,1%), in timp ce 82184 nou-nascuti (43,9%) au ambii parinti salariati. Si atunci te intrebi ce poti sa-i oferi acelui copil dintr-un singur salariu?

Daca ne uitam la ce se intampla si in jurul nostru, adica in UE, constatam ca rata natalitatii din Romania este apropiata de Bulgaria si Ungaria, dar sub media europeana (10,1 nascuti-vii la 1000 locuitori).

  • 4. Anul trecut au crescut consistent decesele din grupa de varsta 15-19 ani

In 2015 s-a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de decese la grupa de varsta 15-19 ani. Valorile absolute ale numarului decedatilor din primii ani de viata se mentin ridicate pentru grupa de varsta 0-4 ani, mai ales in primul an de viata, si nu sunt depasite decat incepand cu grupa de varsta 35-39 ani. Aici insa e vorba de sistemul de sanatate local, cu toate hibele sale, descoperite sau inca in umbra.

  • 5. Cel mai des in 2015 s-a murit primavara iar cele mai putine decese au avut loc toamna

Repartizarea persoanelor decedate dupa luna decesului releva faptul ca punctul de maxim al curbei de sezonalitate s-a inregistrat in luna martie, iar minimul in luna septembrie. Decesele se diminueaza in lunile de vara, incepand sa creasca, ca numar, cu luna octombrie.

Principalele cauze de deces difera sensibil intre barbati si femei: numarul deceselor in randul populatiei masculine a fost mai mare in cazul tumorilor, bolilor aparatului digestiv, bolilor aparatului respirator, leziunilor traumatice si otravirilor, bolilor aparatului genito-urinar, bolilor infectioase si parazitare, inclusiv in cazul tuberculozei, si nu in ultimul rand, tulburarilor mentale si de comportament.

Bolile aparatului circulator (in special bolile cerebro-vasculare), bolile sistemului nervos si bolile endocrine, de nutritie si metabolism au fost responsabile de un numar mai mare de decese in randul populatiei feminine.

  • 6. La oras se divorteaza mai des. divortul apare cu frecventa cea mai mare intre 35-39 ani

In mediul urban, in anul 2015, s-au inregistrat de 2,1 ori mai multe divorturi decat in mediul rural, rata divortialitatii fiind de 1,7 ori mai mare in mediul urban fata de mediul rural, atat in anul 2014, cat si in anul 2015. in medie, divortul apare cu frecventa cea mai mare in randul barbatilor si femeilor din grupa de varsta 35-39 ani, acesta grupa de varsta detine cele mai mari ponderi atat la femei (19,9%) cat si la barbati (21,7%) care au divortat in 2015. numarul femeilor in varsta de pana la 30 ani care au divortat a fost de 2,3 ori mai mare decat numarul barbatilor apartinand aceleiasi limite de varsta; numarul barbatilor de 60 de ani si peste care au divortat a fost aproape dublu decat cel al femeilor din aceeasi grupa de varsta care au divortat in 2015.

Divorturile s-au pronuntat in 42,3% din cazuri din vina ambilor soti, 12,9% din vina sotului, 3,8% din cazuri din vina sotiei si 41,0% din alte cauze.

Comparativ cu celelalte tari din uniunea Europeana, Romania are aceeasi rata de divortialitate ca si Croatia- 1.4 la mie. Cele mai mici rate de divortialitate la nivel european s-au inregistrat in Malta (0,8 divorturi la 1000 locuitori) si Slovenia (1,1 divorturi la 1000 locuitori). Cele mai mari rate de divortialitate s-au inregistrat in Letonia (3,5 divorturi la 1000 locuitori), Lituania si Danemarca (3,4 divorturi la 1000 locuitori

Sursa datelor: cercetarea INS Evenimente demografice in 2015.

Citeste si:

Varujan Pambuccian despre educatie si meseriile viitorului.