In Romania erau inmatriculate la inceputul acestui an 5,15 milioane de autoturisme, din care peste un million aveau numere de Bucuresti. Practic, tot a cincea masina are numere de Capitala, potrivit unui studiu al Institutului National de Statistica. Cele mai putine autoturisme erau in Calarasi (42.000 ca numar) si Vaslui (circa 50.000). Daca raportam la populatia judetelor, in Calarasi intr-o masina “intra” 7 locuitori (numarul locuitorilor impartit la numarul autoturismelor) in vreme ce in Capitala sunt mai putin de doi locuitori/autoturism. Media pe tara e de 3.8 locuitori/masina. Un indiciu interesant este faptul ca 31 din 42 de judete se afla sub media pe tara.

Numarul locuitorilor care revin unui autoturismFoto: Hotnews

In fruntea clasamentului celor mai bine "dotate" judete in privinta autoturismelor gasim (dupa Bucuresti) Timisul (3.38 locuitori la un autoturism), Brasov, Cluj, Arad si Constanta ( cu cate 3.4-3.5 locuitori/masina).

La polul opus se afla Calarasi, Vaslui, Botosani, Teleorman si Giurgiu (toate cu peste 6 locuitori/la un autoturism).

Daca ne uitam la inmatricularile noi din primele 3 luni ale acestui an, Capitala este tot pe primul loc, cu peste 17000 de masini , iar Mehedinti, Teleoorman si Covasna sunt pe ultimele locuri. Datele de mai sus nu iau in calcul inmatricularile inafara tarii (cele din Bulgaria de pilda)

Mai e interesant de asemenea raportul dintre numarul de masini second-hand inmatriculate sau re-inmatriculate si cele noi. In Bucuresti se cumpara mai multe masini noi decat second hand, Capitala fiind insa o exceptie.

In Mehedinti se inmatriculeaza 30 de masini second hand la una noua, aproape la fel ca in Botosani ori Satu Mare, Argesul stand cel mai bine (dupa Bucuresti) cu doar 6 masini la mana a doua inmatriculate la o masina noua.

Mai multe detalii tehnice gasiti aici.