Luxemburghezii sunt cei mai bogati cetateni din Uniunea Europeana, cu un nivel de prosperitate, in 2006, de peste sapte ori mai mare decat cel din Bulgaria si Romania, arata un raport al biroului european de statistica, Eurostat.

Produsul intern brut pe cap de locuitor (PIB) in Luxemburg, raportat la puterea de cumparare, era in 2006, de peste doua ori si jumatate mai mare decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene. Toate statele care au aderat la UE in 2004, Romania si Bulgaria, dar si state mai vechi membre UE, precum Malta si Portugalia au avut rezultate sub media europeana.

La nivelul Uniunii Europene, Romania depaseste in acest clasament doar Bulagaria, cu un produs intern brut pe cap de locuitor raportat la puterea de cumparare situat la nivelul de 61% sub media europeana, fata de 63% in Bulgaria. Un nivel de prosperitate scazut s-a inregistrat si in Lituania, Letonia si Polonia, care in 2006 au avut un PIB pe cap de locuitor raportat la puterea de cumparare cu 40%-50% sub media UE.

Marea Britanie, Finlanda, Germania si Franta au inregistrat rezultate intre 10% si 20% peste media UE, in timp ce Spania, Italia si Grecia au inregistrat rezultate foarte apropiate de media Uniunii Europene.