"Muzeul Bancii Nationale a Romaniei invita publicul sa admire opera lui Constantin Brancusi "Cumintenia Pamantului", in perioada 16 iunie 2016 - 31 octombrie 2016, in cadrul expozitiei temporare ce ii este dedicata", se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale. Ce cauta insa la sediul Bancii care emite moneda Statului si care de regula stocheaza lingouri de aur, o opera care mai degraba s-ar incadra intr-o expozitie a Muzeului National de Arta? E simplu: de la Muzeul National de Arta fusese confiscata in 1957 , iar proprietarii au refuzat categoric scenariul ca opera de arta sa se intoarca in locul de unde comunistii au confiscat-o.

Cumintenia PamantuluiFoto: Mediafax

Contractul cu Muzeul Cotroceni care gazduia celebrul exponat era deja pe sfarsite si surse apropiate muzeului au declarat ca existau rezerve in privinta prelungirii contractului. In plus, Muzeul Cotroceni poate fi vizitat doar in baza unei programari prealabile.

Intr-o asemenea situatie, proprietarii au optat pentru un teren "neutru", adica Muzeul Bancii Nationale. Expunerea sculpturii in Sala de Marmura a Palatului Vechi al Bancii Nationale a Romaniei face parte din campania nationala destinata subscriptiei publice prin care Statul sa cumpere "Cumintenia Pamantului".

Reamintim ca Guvernul Romaniei a adoptat pe 30 martie, Ordonanta de Urgenta nr 10/2016, privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil, potrivit Mediafax.

Pe 11 aprilie, Ministrul Culturii a anuntat demararea subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, campania urmand sa se incheie in data de 30 septembrie a.c.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Constantin Brancusi, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani, in 2012, si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

In perioada 16 iunie 2016 - 8 iulie 2016, accesul in Muzeul Bancii Nationale a Romaniei este liber, fara programare, din Str. Lipscani nr. 25, destinat in exclusivitate vizitarii expozitiei temporare dedicate capodoperei brancusiene.

Vizitele ghidate in expozitia permanenta a Muzeului Bancii Nationale a Romaniei vor fi reluate incepand cu data de 11 iulie 2016, respectand procedura obisnuita de vizitare pe baza de programare confirmata.

In perioada 16 iunie 2016 - 31 octombrie 2016, pe durata expozitiei temporare, muzeul va fi deschis de luni pana vineri, intre orele 10.00 - 18.00. Intrarea este gratuita.

Sculptura este realizata din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii directe si apoi slefuire, rezultand astfel o lucrare unicat. Brancusi a povestit ca a folosit un bloc de piatra din vechile cariere de calcar din Paris.