"Prefer sa vad o crestere economica constanta de 3,5% pe an timp de 10 ani decat o crestere economica de peste 4,5% pe o perioada de 5 ani, dupa care sa urmeze o criza", a spus marti fostul negociator pentru Romania al FMI, Jeffrey Franks, prezent la o conferinta de specialitate. Franks, un veteran al Fondului (are 21 de ani in slujba FMI) lucreaza in prezent in cadrul Departamentului Asia Centrala si a tinut sa precizeze ca vorbeste la conferinta in nume personal, fara a angaja raspunderea Fondului.

Jeffrey FranksFoto: Hotnews

Pentru a avea o crestere economica mai consistenta, e nevoie de politici durabile, a mai spus Franks, care a atras atentia guvernantilor sa nu repete greselile din anii anteriori crizei, prin stimularea cresterii economice fara a avea rezerve pentru perioade mai dificile.

Fostul negociator pentru Romania a apriat ca buna starea actuala a economiei, fara pericole imediate, insa in opinia sa, trendul de adancire a deficitului bugetar ar trebui sa inceteze.

"Cresterea economica in Romania nu este acum atat de mare cat a fost in perioada pre-criza. Dar nu ne dorim sa fie la fel de mare, pentru ca atunci s-a dovedit a fi nesustenabila. Intrebarea cu care ne confruntam acum este daca unii din pasii care au fost facuti in domeniul taxelor si salariilor in ultimul an conduc la mentinerea stabilitatii sau vin in contradictie cu aceasta. Cred cu adevarat ca trebuie sa fim atenti sa nu repetam aceleasi greseli in Romania facute in trecut", a mai spus reprezentantul FMI.

El s-a referit, in acest context, la masuri de stimulare a cresterii economice, cand aceasta este deja puternica, in locul constituirii de rezerve pentru perioadele mai dificile.