Romania se confrunta cu un risc semnificativ de depasire in 2017 a deficitului bugetar in conditiile politicilor actuale, fiind necesare o serie de masuri pentru realizarea de economii la buget, in caz contrar introducerea de noi taxe in viitor va fi inevitabila, sustine Catalin Pauna, economist la Banca Mondiala (BM), citat de Agerpres. "In conditiile politicilor actuale, acest risc de depasire a deficitului bugetar anul viitor este semnificativ. Anticiparile Comisiei Europene sunt ca exista un risc serios ca, in 2017, sa avem deficit de peste 3% si sa intram in procedura de deficit excesiv", a spus Pauna.

Catalin PaunaFoto: HotNews.ro

"Exista riscul ca, in 2017, deficitul nostru fiscal sa fie peste media UE 28, ceea ce nu s-a mai intamplat demult. (...) Sunt doua zone importante unde putem gasi resurse suplimentare. In primul rand la cheltuielile de capital, care sunt cele mai mari din Europa, si unde exista o corelatie negativa intre eficienta si nivelul cheltuielilor. Deci, acolo, daca ne uitam mai bine la anumite programe, inclusiv la PNDL, care are resurse importante anul acesta, cred ca putem sa gasim resurse pentru economii. Si, evident, daca nu reusim din lucrurile acestea, sa ne gandim la taxe suplimentare, care, probabil, vor fi inevitabile pe termen lung", a spus, marti, Pauna, intr-o dezbatere organizata de Ministerul Finantelor Publice.

Potrivit reprezentantului Bancii Mondiale, presiunile fiscale sunt, de asemenea, importante si pe termen lung.

"Presiunile vin din fondul public de salarii, care este cel mai mic din Europa, din Educatie, unde cheltuielile sunt cele mai mici, din Sanatate, unde sunt printre cele mai mici, din pensii, unde avem un raport intre beneficiari si contributori de departe cel mai rau din Europa, imposibil de corectat pe termen scurt sau mediu, si din investitiile publice, pentru ca avem nevoie de investitii pentru a sustine convergenta cu restul Europei. Aceste presiuni vor fi endemice si fiecare guvern de acum incolo se va lovi de ele. Insa, ele pot fi atenuate", a explicat Catalin Pauna.

In acest sens, economistul sustine ca sunt indicate masuri precum promovarea sectorului privat, pentru a oferi o serie de servicii, inclusiv in Sanatate sau in Educatie, realizarea de economii la cheltuielile publice sau cresterea veniturilor la buget.

O sursa de crestere a veniturilor bugetare este constituita, in opinia lui Catalin Pauna, de dividendele companiilor de stat.

"Sunt cateva intreprinderi de stat, in special in zona energiei, care stau pe o lichiditate substantiala, dincolo de ce au nevoie in promovarea unor investitii necesare pe termen mediu", a precizat el.