Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera ca ANAF trebuie sa aiba acces la informatii pentru a putea face verificari, insa acest acces trebuie facilitat prin digitalizarea si interconectarea bazelor publice de date si nu prin poveri administrative suplimentare pentru contribuabili. CDR considera in continuare ca formularele D088 sau D394 reprezinta masuri de combatere a evaziunii fiscale gandite pe termen scurt si ca, pe termen lung, este necesara implementarea unor solutii precum interconectarea caselor de marcat la sistemele informatice ale ANAF, imbunatatirea sistemului informatic al ANAF privind evidenta platitorilor in sensul usurarii administrarii fiscale a contribuabililor romani sau introducerea SAF-T ("standard audit file") - o modalitate de completare si/ sau depunere a informatiilor fiscale, sub forma unor fisiere standard, asa cum au facut-o cu succes mai multe tari europene, etc.

CDR a participat activ in ultimele 12 luni la dialogul initiat de autoritati cu privire la formularul fiscal D088 privind inregistrarea de TVA si a urmarit cu interes ultimele declaratii publice ale presedintelui ANAF, domnul Dragos Doros. Atat aceste informatii publice, cat si discutiile avute cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ai ANAF dau incredere mediului de afaceri ca, dupa eforturile sustinute de dialog, se prefigureaza o simplificare reala a poverii administrative impuse de D088, dar se asteapta implementarea cat mai rapida a solutiilor anuntate.

Privind declaratia 088, CDR isi mentine principalele recomandari facute de-a lungul timpului autoritatilor si isi exprima speranta ca in urma ultimelor discutii si a semnalelor publice date de presedintele ANAF, acestea vor fi implementate efectiv:

  • Nu ar trebui sa fie obligatorie completarea unor informatii sau furnizarea unor documente care fie sunt deja disponibile la nivelul ANAF, fie sunt disponibile la nivelul altor autoritati romane (de exemplu Revisal, Registrul Comertului, etc.), caz in care ANAF ar trebui sa le poata obtine direct, fara a ingreuna administrarea acestora din partea contribuabilior.
  • Formularul D088 ar trebui sa solicite informatii minime din partea contribuabililor, care sa permita ANAF evaluarea riscului si doar intr-o etapa ulterioara, in baza evaluarii de risc si acolo unde acest risc este mare, sa existe cereri suplimentare de documentare aprofundata a informatiilor oferite, cu prezentarea unor documente precum diplome de studiu, declaratii de venit, etc.
  • Declaratia 088 este evaluata de o aplicatie informatica, dupa criterii care nu sunt cunoscute publicului, astfel incat o companie nu va putea primi o motivatie in cazul respingerii acordarii codului de TVA sau al retragerii acestuia. Astfel, o potentiala eroare sau o neintelegere corecta a unei situatii de fapt, nu va putea fi clarificata de catre contribuabil pentru simplul motiv ca nu i se va aduce la cunostinta existenta acesteia, ci doar decizia anularii codului de TVA. ANAF trebuie sa gaseasca o cale de mijloc prin care contribuabilii onesti sa inteleaga motivele care au dus sau pot sa duca la respingerea cererii, astfel incat sa poata remedia aceasta situatie formala.
  • Codurile de TVA ale contribuabililor deja inregistrati nu ar trebui anulate inainte de a notifica contribuabilul si, mai ales, inaintea unui dialog cu contribuabilul respectiv, prin care sa se clarifice toate aspectele care care au generat concluzia existentei unui risc fiscal ridicat, care sa conduca la anularea inregistrarii.

Apreciem efortul autoritatilor in ceea ce priveste procesul consultativ pe marginea acestui subiect si ne exprimam convigerea ca, dupa aceasta perioada lunga de consultari cu mediul de afaceri, se vor implementa solutii de simplificare reala a formularului D088 in vederea eficientizarii acestei proceduri administrativ fiscale pentru a incuraja dezvoltarea investitiilor in Romania. Consideram aceasta simplificare ca prioritara, cu atat mai mult cu cat, in prezentarea Raportului de performanta a ANAF pe anul 2015, adus la cunostinta publicului la finalul lunii martie 2016, ANAF a subliniat ca obiectiv prioritar pentru anul 2016 "Simplificarea formularelor si procedurilor administrative", iar formularul D088 este inca si in prezent a doua propunere din varful clasamentului Comisiei de taiat hartii (www.maisimplu.gov.ro) initiata de Guvernul Romaniei.