Lira sterlina s-a apreciat luni dupa ce sondajele de opinie au trecut in favoarea ramanerii Marii Britanii in Uniunea European, imbunatatind sentimentul de risc si trimitand yenul, o moneda de refugiu, in scadere abrupta, transmite Reuters

HotNews.roFoto: Hotnews

Probabilitatea implica a unui vot pentru ramanere a urcat la 74,6% dupa ce joi scazuse pana la 60 de procente, potrivit siteului de pariuri Betfair.

Lira sterlina a urcat cu 1,7% pana la 1,4604 dolari, atingand si nivelul de 1,4625$, cel mai inalt din ultimele trei saptamani, continuand recuperarea de la minimul ultimelor doua luni, de 1,4013$, atins joi.

Moneda britanica ar putea consemna cea mai mare crestere din octombrie 2009 – cand a avansat fata de dolar cu 1,8% - si pana cum.

Lira sterlina a sarit cu doua procente pana la 152,51 yeni, revenind de la minimul ultimelor ani, de 145,34 yeni, atins tot joi. Euro a scazut cu 1% fata de moneda britanica, pana la 77,75 pence.

Investitorii au reactionat dupa ce trei dintre cele sase sondaje de opinie publicate in weekend au aratat o schimbare a trendului spre ramanerea Regatului Unit in UE, unele indicand drept factor uciderea saptamana trecuta a parlamentarei pro-europene Jo Cox.

Referendumul este deschis din nou oricarui rezultat, a spus Ulrich Leuchtmann, strateg pentru sectorul valutar la Commerzbank.

„Dar, cel putin, parasirea nu mai pare cel mai probabil scenariu. Daca urmatoarele sondaje sugereaza ca schimbarea de sentiment persista, euro/lira sterlina ar putea sa se aprecieze in continuare”, a explicat Leuchtmann.

Inainte de ultimele sondaje de opinie, datele autoritatii britanice pentru pietele futures, facute publice vineri, au aratat ca speculatorii si-au redus pozitiile nete impotriva lierei sterline in ultima saptamana, dupa ce atinsesera maximul ultimilor trei ani. Moneda britanica a scazut totusi cu circa 3% fata de dolar in perioada 7-14 iunie.

Actiunile europene au deschis luni „pe verde” si piata futures americana a crescut, indicand o crestere a apetitului pentru risc si o reducere a temerilor privind un Brexit.

Yenul a scazut fata de toate monedele majore, spre usurarea responsabililor japonezi ingrijorati de intarirea monedei.

Unii analisti spun ca trendul se poate schimba usor.

„Nu cred ca aceste miscari sunt sustenabile pentru ca nimeni nu poate prevedea ce se va intampla”, a spus despre votul de pe 23 iunie Masashi Murata, strateg pentru valute la Brown Brothers Harriman din Tokyo.

Indicele FTSE 100 a avansat cu 136 de puncte la debutul sedintei de luni, investitorii din City-ul londonez reactionand la sondajele ce indica faptul ca tabara pro-eu castiga teren.

Aproape toate actiunile britanice sunt pe crestere in urma fluxului de bani ce intra pe bursa, ce a impins in sus indicele principal cu peste 2%. Royal Bank of Scotland, banca detinuta de stat, conduce rally-ul cu un avans de 6%. Lloyds Banking Group a urcat cu 5%.

Si firmele de constructii sunt in prima linie a cresterilor, dupa ce au suferit din cauza ca un Brexit ar insemna scaderea cererii pentru case, mai ales daca Marea Britanie intra in recesiune.

„O sansa mai mare ca Regatul Unit sa ramana este o usurare pentru piete (de actiuni si pentru lira sterlina), care se pregateau pentru vot pentru plecare si pentru incertitudinea ce ar putea fi generata atat din punct de vedere financiar si economic cat si politic”, a explicat Mike van Dulken, analist la Accendo Markets.

Indicatorul bursier pan-european FTSEurofirst 300 este „pe verde” cu 2,9 procente, sectorul bancar conducand avansul.

Cel mai cuprinzator indice din zona Asia-Pacific cu exceptia Japoniei, MSCI, a urcat cu 1,6%. Nikkei a urcat cu 2,4 procente in conditiile deprecierii yenului.

Cotatiile petrolului, care fusesera si ele sub presiune din cauza temerilor privind Brexitul, a continuat avansul inceput vineri. Sortimentul Brent s-a tranzactionat „la mustata” sub pragul de 50 de dolari/baril, la nivelul de 49,98$/baril, o crestere zilnica de 81 de centi americani.

Aurul, marfa de refugiu, a scazut cu 0,9% pana la 1.286 dolari dupa ce vineri crescuse cu 1,5 procente, cel mai mare avans zilnic din 3 iunie si pana acum.

Bursele din Hong Kong au sarit cu aproape 2 procente luni, cel mai mare avans zilnic din ultima luna, in conditiile inc are pietele asiatice au revenit pe crestere in contextul sperantelor ca Marea Britanie va ramane in Uniunea Europeana. Indicele Hang Seng a urcat 1.7%, pana la 20.510,20, iar China Enterprises Index a castigat 1.8 procente, pana la 8.639,51.